Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb drágulás jön? Orbán Viktor szerint ,,ismét visszajön az ársapkák intézménye”


A benzinárak kapcsán a miniszterelnök a Kossuth Rádiós interjújában nem zárta ki az árstop lehetőségét sem, Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a világban ,,ismét visszajön az ársapkák intézménye” – de széles az eszköztár.

Fotó: MTI

Ma reggel is volt miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban, és a háború, az infláció megfékezése és az “árspekuláns multik” kapcsán Orbán Viktor arról is beszélt: az utóbbi időszakban az árspekulánsokkal szembeni fellépést a magyar államigazgatás különböző szervei már meg is tették.

A miniszterelnök azt mondta, hogy más országokban más eszközökkel próbálkoznak, az ársapkák egy időben „kimentek a divatból”, Magyarország is átállt a kötelező akciózásra, és az online árfigyelésre. De mint mondta, most lát néhány országot, ahol a benzinnél és az alapvető élelmiszereknél is “ismét visszajön az ársapkák intézménye”.

Nekünk is figyelnünk kell, hogy mit csinál a világ – jelentette ki. Hozzátette, hogy a mostani eszközök elegendőek ahhoz, hogy az év végéig 10 százalék alá, azaz egyszámjegyűre vigyük le az inflációt.

Azt hangsúlyozta: az eszköztár széles és ha kell, további lépéseket fognak tenni, semmiképp nem nézik ölbe tett kézzel az eseményeket, megvédik az embereket és a családokat minden lehetséges kormányzati eszközzel.

Orbán Viktor nyilván azért sem zárta ki az árstop újbóli lehetséges bevezetését, mert a holtankoljak.hun az olvasható: egy liter benzin 655 forint átlagosan szeptember 15-én, egy liter gázolaj pedig 676 forint. Ráadásul 2024. január 1-jétől 41 forinttal emelkedik literenként az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon, így az áfája is.

A mai rádiós interjújában a miniszterelnök azt is hozzátette mindehhez, hogy az ukránok egyik napról a másikra 3,5 emelték a olaj tranzitdíját, ez 48 mliárdos pluszkiadást jelent Magyarországnak, a magánszeteplőknek – ezt beépítik az árakba, a benzinárba és az inflációt is növelieti.

Orbán Viktor azt mondta, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy eltérítse az ukránokat attól, hogy ezt a politikát folytassák és egekbe emeljék a csőhasználatért fizetett díjat és ezzel nehéz helyzetbe sodorják a magyar családokat és a magyar gazdaságot.

Decemberben vezették ki a 480 forintos benzinársapkát

A benzinárstopot kivezetését tavaly decemberben jelentette be egy éjszakai Kormányinfón Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, mert a benzinkutaknál nagy sorok áltak, zavarok voltak az üzemanyagellátásban – a hatósági ár akkor 480 forint volt.

“Nincs közvetlen befolyás, hacsak árstopot nem érvényesítünk…” 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük