Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb drágulás borzolja a magyarok idegeit: egekben a lakásbiztosítások díjai is


Sokkoló díjakról számolnak be a lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek. A tavalyi sem volt alacsony, az idén viszont az indexálás (automatikus éves díjnövelés) után egészen elképesztő összeget kérnek a biztosítók az új biztosítási évre. Az áremelés részben indokolt lehet, hiszen az infláció magas, ráadásul a kockázatok is egyre nagyobbak, 2023-ban a viharok sokkal több kárt okoztak az ingatlanokban, mint tavaly – írja a 24.hu.

Az esetét velünk megosztó egyik ügyfél például egy nagyjából 80 négyzetméteres társasházi lakásra 82 ezer forintos éves díjat kapott, amely ráadásul úgy jött ki, hogy még 20 ezer forintos önrészt is tartalmaz, vagyis kisebb károk esetében a biztosító nem fizet, pedig ezekből keletkezik a legtöbb. Mérgében fel is mondta a biztosítást, és új díjat kalkulált. A számítás során pedig kiderült: ugyanannál a biztosítónál, ha új ügyfél lenne, és nem fizetné nekik már évtizedek óta a díjat, 60 ezer forintért kapná meg ugyanazt a lakásbiztosítást.

A lakásbiztosítást a szerződés évfordulója előtt 30 nappal lehet legkésőbb felmondani, ha ezzel elkésett az ügyfél, a szerződés tovább folytatódik a régi biztosítónál.A felmondást követően új lakásbiztosítást bármikor köthet az ügyfél, évfordulóra és később is. Ellentétben a kgfb-vel, nincs jogi következménye annak sem, ha valaki néhány napig, hónapig vagy örökre lakásbiztosítás nélkül marad. A biztosítás nélküli időszakban keletkezett károkat viszont természetesen nem téríti meg egyik biztosító sem.

Vagyis a lakásbiztosításoknál a mai napig él az a gyakorlat, amit a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) kivezettek, hogy a régi ügyfeleknek magasabb díjat ajánlanak, mint az újaknak. A kgfb-nél emiatt sokan felmondták évfordulóra a szerződéseiket, hogy aztán újrakössék ugyanannál a biztosítónál. A lakásbiztosításoknál ez a gyakorlat még nem általános, de ha jövő márciusban ezen a piacon is beindul a kampányolás, sok ügyfél ébredhet rá arra, hogy tízezreket is spórolhat, ha felmondja és újraköti a szerződését akár ugyanannál a cégnél.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bár nem örül ennek a gyakorlatnak, nem is tiltja, hogy a régi ügyfelek más tarifákat kapjanak, mint az újak. „A lakásbiztosítások esetében általában nem tiltott a meglévő és az új ügyfelek megkülönböztetése. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) esetében azonban elvárt, hogy a biztosítók a már szerződött és az újonnan szerződő ügyfeleket egyenlően kezeljék, így a biztosítási összegek újonnan történő meghatározása és a korábbiak indexált értéke összhangban legyen. A biztosítónak úgy kell kialakítania a díjstruktúrát, hogy az MFO termékre korábban már szerződött ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe az új szerződést kötő fogyasztókhoz képest” – közölte az MNB a Bank360.hu kérdésére válaszolva.

2024-től minden márciusban lehetőség nyílik a régi szerződések szabad felmondására, függetlenül attól, hogy mikor van az évfordulójuk.Az MNB élénkülő szolgáltatási és árversenyre, illetve az átkötések számának növekedésére számít ennek nyomán.

Várható, hogy a jövő márciusi kampány idejére ezen a piacon is megjelennek a lakásbiztosítási ajánlatok gyors és egyszerű összehasonlítását lehetővé tevő újabb online kalkulátorok. Az MFO-kra már most is elérhető egy kalkulátor az MNB-nél. Ezek a biztosítások nem feltétlenül a legolcsóbbak, de nem is lehetnek „fapadosak”, számos kötelező fedezetet tartalmazniuk kell. Az összehasonlító kalkulátor miatt azonban a minősített lakásbiztosítások díja átlagdíja is gyakorta kedvezőbb, mint a minősítéssel nem rendelkező lakásbiztosításoké.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük