Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb áremelkedés várható a gumiabroncsok piacán


Az év eleje óta átlagosan huszonöt, harminc százalékos volt az áremelkedés a gumiabroncsok piacán. A szakértők szerint ráadásul további drágulás várható. Azt mondják, a téli szezon sorsdöntő lehet, hiszen egyelőre senki sem tudja, hogy milyen árakkal kell majd számolni hosszabb távon.

Ezek a nyári gumiabroncsok 25 százalékkal drágultak tavalyhoz képest. Az áremelkedés oka az ukrajnai háború, illetve az alapanyaghiány. Az év eleje óta átlagosan 25-30 százalékos az áremelkedés a gumiabroncsok piacán. Mikolai Béla, az Apollo Tyres Sales Kft. szakértője a drágulás okáról azt mondja: „ennek egyik oka az, hogy az alapanyagokat egyre nehezebb beszerezni és időben beállítani a termelésbe, ez által van egy két ellátottsági nehézség.”

Az egyik fő alapanyag a korom, aminek Oroszország az egyik legnagyobb beszállítója, de a háború miatt leállt az import. A bizonytalan helyzet miatt sokan már most megrendelik a téli gumiabroncs készletüket. Kő Attila még a régi áron tudta megvásárolni gumiabroncsait, de elmondta, hogy ha újat kell vennie, az bizony zsebbevágó lesz.

Az autógumi persze csak egy a sok termék közül, aminek emelkedik az ára, ráadásul egyelőre maguk a szakemberek sem tudják megmondani, hogyan alakul a világpiaci helyzet, milyen árakkal kell majd számolni az év végén, vagy 2023-ban. Szerintük a téli szezon lehet a nagy vízválasztó.