Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új tulajdonosa lett a tönkrement Tungsram kisvárdai gyárának


Bár a Tungsram tönkrement, a nagy múltú magyar cég kisvárdai gyárának és a repülőgép-karbantartó cégének új tulajdonosa lett – írta meg az Mfor.

A felszámoló augusztus közepén írt ki árverést a Tungsram következő birtokelemeire:

  • az egyik leánycégben lévő 67 százalékos üzletrészre (1,18 milliárd forint),
  • a kisvárdai gyárra (637 millió forint),
  • 301 darab ipari gépre (46 millió forint).

Minderre az árverés szeptember 11-i lezárultáig egyetlen, 1,8 milliárd forintos ajánlat érkezett be, így a vásárló – akinek személye egyelőre ismeretlen – minden gond nélkül meg is nyerte az árverést.

Az Mfor cikke felidézi, hogy a Tungsram Operations Kft.-nek 67 százalékos részesedése volt az Aero Space Power Kft.-ben, amely vállalat repülőgéphajtómű-alkatrészek javításával és karbantartásával foglalkozik. A Tungsram mellé 2021 decemberében beszállt társtulajdonosnak az elsősorban kelet-magyarországi ipari ingatlanfejlesztéseiről ismert, de a légi közlekedési ágazatban is aktív Herdon István XANGA nevű cégcsoportja. Egy korábbi, G7-nek tett nyilatkozata után – amelyben előrevetítette, hogy él a tulajdonostársként őt megillető elővásárlási joggal a csomag egészét illetően – az Mfor azt feltételezi, hogy esélyesen ő lehet az ajánlattevő.

„Azért működik még ez a cég, mert mi életben tartottuk – ha már így jártunk a Tungsrammal, becsapva is érezzük magunkat. Futunk a pénzünk után, de nemcsak azért fontoljuk meg az ajánlatadást, mert nem akarjuk elbukni az eddigi befektetésünket, hanem mert még mindig hiszünk benne, hogy sikeres lehet ez a vállalat” – mondta korábban Herdon István a G7-nek.

Az üzletember egyébként valószínűleg megengedheti magának a rizikósabb beruházásokat, hiszen 45-50 milliárd forintos becsült vagyonával stabilan a 100 leggazdagabb magyar közé tartozik, az Mfor szerint a 30. hely környékén mozog. Többek között az övé a debreceni repülőtér is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük