Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új pénzcímletek vezetnek be Magyarországon, ezek a friss magyar forintok


Karikó Katalin és Krausz Ferenc előtt tiszteleg a két új pénzzel a Magyar Nemzeti Bank, mind a két címletből készül ezüst és színesfém változat is.

Képünk illusztráció

A magyar származású Nobel-díjasokat és munkásságukat bemutató emlékérme-sorozat 8. és 9. tagja lesz az a két érme, amelyre az idén Nobel-díjjal elismert Karikó Katalin és Krausz Ferenc arcmása kerül fel az MNB sajtóközleménye szerint.

Mindkét emlékérme 7500 forint névértékű ezüst, valamint 3000 forint névértékű színesfém változatban készül. A Karikó Katalin emlékérméket Szilos András iparművész és Fritz Mihály szobrászművész, míg a Krausz Ferenc emlékérméket Bitó Balázs iparművész tervezte.

Az új pénzek így néznek ki

Az érmék egyik oldalán a Nobel-díjjal kitüntetett kutatók láthatók NOBEL-DÍJ felirattal, illetve a díj odaítélésének évszámával, a másik oldalon pedig absztrakt módon mutatják be azt a fontos eredményt, amelynek eléréséért az elismerést kapták.

Karikó érméje egy módosított messenger (hírvivő) ribonukleinsav molekula (mRNS) spirál stilizált ábrázolásával készül,

míg Krausz érméjén az attoszekundumos méréstechnika alapvető eszközét jelentő, úgynevezett „Attosecond Streaking” segítségével „letapogatott” fényimpulzus stilizált ábrázolása jelenik meg. Az érmék alakja ovális, széle sima. Az ezüst érméket három hónapig, a színeseket pedig egy évig, vagy a készlet erejéig lehet megvásárolni a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és online.

A 7500 forintos címletű emlékérmék egyaránt 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 3000 forintos címletű színesfém változatok réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készülnek. Alapvetően nem a mindennapi fizetési forgalomban való használatra készülnek. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az érmék képe megtekinthető ezen a linken.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük