Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Jánd, Vezér cikkek

Új falubuszt kap Jánd, Gemzse és Aranyosapáti is


Fotó: illusztráció

Kétszáztíz település nyert el összesen hárommilliárd forintnyi támogatást a Magyar falu program keretében a falu- és tanyagondnoki szolgálat működését segítő busz vásárlására – jelentette be hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Második alkalommal írták ki ezt a pályázatot, amely a magyar sajátosságnak számító rendszer működését segíti elő.

A kistelepülések működésének megkerülhetetlen szereplőivé váltak mára a falu- és tanyagondnokok, akiknek az a feladata, hogy igyekezzenek segíteni a helyben tapasztalható intézményhiányon, így jellemzően a környező települések óvodáiba, iskoláiba szállítják a gyerekeket, vagy csak távolabb elérhető egészségügyi ellátásra a rászorulókat.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program múlt évi indulása óta gyakorlatilag megduplázta a keretösszeget a kormányzat, a tavalyi költségvetésben 2,5, jövőre viszont már 4,5 milliárd forintot rendeltek e célra.

Szintén fontos döntésként említette a kormánybiztos, hogy míg eredetileg 600 fős volt az a lélekszám-határ, ameddig a települések indulhattak a pályázatokon, ez a limit az idei évvel 800-ra, 2022-vel pedig ezerre emelkedik.

Kérdésre válaszolva arról beszélt: nagyon jó eséllyel tovább emelkedik a jövőben ez a határ, hiszen minden olyan települést szeretnének kiszolgálni, amelyen nem érhetőek el szükséges szolgáltatások.

Száznál több falu jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel, és határon túli magyar közösségeknek juttatná régebbi, de még működésképes buszát.

Gyopáros Alpár arról is beszélt: a Magyar falu program keretében idén 22 pályázatot írtak ki, a falu- és tanyagondnoki buszbeszerzésé a kilencedik, amelyik lezárult; ezekkel összesen 34 milliárd forintnyi forrás sorsáról döntöttek már, a hátralévő körökben pedig további mintegy 40 milliárd forintot osztanak ki. A pályázat során húsz megyénkbeli település is nyert, köztük Jánd és Gemzse 15 millió, míg Aranyosapáti 14,74 millió forintot költhetnek buszvásárlásra, mely a falu- és tanyagondnoki szolgálat működését segíti majd.