Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Új adó jön Magyarországon, nagyot kaszálhat ezzel a magyar állam


Az adóparadicsomok, köztük Magyarország, lesznek a haszonélvezői a globális minimumadónak – állapítja meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD)kedden kiadott munkadokumentuma.

A tanulmány szerint világszerte csaknem 1500 milliárd dollárnyi, eddig alig adóztatott vállalati profit után számíthatnak plusz bevételekre az egyes országok. Ráadásul idővel tovább nőhet a megadóztatott nyereség aránya, ahogy egyre több ország vezeti be az új rendszert, valamint ahogy fokozatosan kivezetik az átmeneti kedvezményeket – írja a Portfolio.

Az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban és több jelentős gazdaságban január 1-je óta hatályos, mérföldkőnek számító intézkedés a 750 millió eurós csoportszintű árbevétellel rendelkező multinacionális nagyvállalatok által elért nyereségre legalább 15 százalékos tényleges adókulcsot ír elő.

A 9 százalékos nominális tao-kulcs miatt Magyarországot is az adóparadicsomok közé szokták sorolni. Bár a magyar kormány sokáig ellenezte az új adószabályozást, nagyot nyer azon, hogy a ténylegesen alkalmazott adókulcs 15 százalékra emelkedik az eddigi, a különböző kedvezményekkel akár 4,5-5 százalékig leszorítható helyett.

Az eddig adóparadicsomokban az adóbevételek becslések szerint akár 34 százalékkal is nőhetnek a minimumadó hatására a következő két évben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük