Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tovább öntik a pénzt a haderőfejlesztésbe: modern helikoptereket szerzett be a Magyar Honvédség


Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter.

A napokban a régi típusú Mi–17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

A miniszter emlékeztetett: a Magyar Honvédség (MH) már 1976 óta felel a légi kutató-mentő feladatokért az országban. Az alapvető cél azóta sem változott: segítséget nyújtani a bajba jutott légi járműveknek, valamint az utasoknak és személyzetüknek – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára elsődleges Magyarország és a magyar emberek biztonsága, ennek érdekében a Magyar Honvédség jelenleg az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli: az évekkel korábban megkezdett haderőfejlesztési programnak köszönhetően a MH alakulatai a legmodernebb eszközökkel gazdagodnak.

A fejlesztések sorában kiemelt szerepet kapott a légierő modernizálása, ezen belül a forgószárnyas képességek erősítése – tette hozzá a miniszter.

Kitért arra, hogy az Airbus H145-ösök mellett a csapat- és teherszállításra alkalmas Airbus H225M közepes többcélú helikopterek leszállítása is folyamatban van.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a típusváltás növeli a Magyar Honvédség kutatás-mentési képességeit, megjegyezve, a helikoptervezetőknek és a fedélzeti kezelőszemélyzetnek is új készségeket kellett elsajátítaniuk ahhoz, hogy a legújabb technológia segítségével hatékonyan hajthassák végre a mentési feladatokat.

(MTI)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük