Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Több mint tízezren tüntettek a kormány ellen Thaiföldön


Több mint tízezren tüntettek a „diktatórikus kormányzás” ellen vasárnap Bangkokban, elemzők szerint messze ez volt a legnagyobb demonstráció Thaiföldön a 2014-es katonai puccs óta.

A tüntetők a monarchia megreformálását, az uralkodó jogköreinek korlátozását követelték, valamint Prajuth Csan-Ocsa kormányfő távozását, új alkotmány elfogadását és az ellenzéki aktivisták megfélemlítésének beszüntetését. A résztvevők egyebek mellett azt skandálták, hogy „Le a diktatúrával!”.

A délkelet-ázsiai országban az utóbbi hónapban csaknem mindennaposak voltak a diáktüntetések, a vasárnapi azonban most először szélesebb tömeget is megmozgatott. „Új választást akarunk, és olyan új parlamentet, amely a népet képviseli” – jelentette ki egy tiltakozó.

Sokan úgy vélik, hogy nem volt szabad a választás tavaly Thaiföldön, és a legélesebb bírálatokat megfogalmazó ellenzéki pártot később be is tiltották a hatóságok. Emellett különböző korrupciós ügyek és a koronavírus-válság miatti gazdasági visszaesés is szítja az elégedetlenséget az országban. Eközben néhány tucatnyi rojalista demonstráló is utcára vonult a fővárosban, nemzeti zászlókat és a király aranykeretes portréit tartva a magasba. „Az nem érdekel, ha a kormány ellen tüntetnek, de a monarchiát hagyják békén” – mondta egyikük a Reuters brit hírügynökség tudósítójának.

Címlapkép forrása: Getty Images