Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Több, mint egymillió magyar örülhet: az utazási utalványok további kedvezményekkel bővülnek


A közösségi közlekedésben a 65 év felettiek korukra való tekintettel ingyenesen utazhatnak, amennyiben személyazonosító okmányukat felmutatják; ebben az esetben nincs szükségük kedvezményes utazási igazolványra – írja a Profitline.hu.

A 65 év alattiak közül azok, akik nyugdíjat vagy egyéb meghatározott juttatásokat kapnak, évente igényelhető utazási igazolvány segítségével vehetnek igénybe kedvezményes utazást.

Az „Ellátottak utazási utalványa” alapján március 1-je előtt a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV.25.) Korm. rendelet szerint évi tizenhat alkalommal 50 %-os mértékű, két alkalommal 90 %-os mértékű kedvezménnyel volt váltható menetjegy vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven történő utazáshoz. Két 50 %-os kedvezmény összevonásával a 90 %-os magasabb kedvezmény is igénybe vehető volt.

2024. március 1-jétől a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló, a korábbi szabályozás helyébe lépő 38/2024.(II.29.) Korm. rendelet szerint az „Ellátottak utazási utalványa már nem csak korlátozott számú kedvezményes utazásra jogosít, és a kedvezmény mértéke is növekedett.

Ettől az időponttól kezdve az utalvány helyközi közlekedésben díjmentes utazásra, továbbá vármegye- és országbérlet 90%-os kedvezménnyel történő vásárlására jogosít.

A 2024. évi utalvány fenti változással kapcsolatos felhasználására vonatkozó tájékoztató a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság honlapján olvasható.

Az utalvány a továbbiakban is évente március hónapban kerül postai úton megküldésre a jogosultak részére a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Az utalvány elnevezése azért nem „nyugdíjas utazási utalvány”, hanem ellátottak utazási utalványa, mert a nyugellátásban részesülők mellett több más, nem nyugellátásnak minősülő ellátásban részesülő személy is jogosult rá.

A kedvezményes utazási utalványra továbbra is az a 65. életévét be nem töltött személy jogosult,

– aki saját jogú nyugellátásban, valamint azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesül, beleértve a nemzetközi vonatkozású saját jogú öregségi nyugdíjakat is,

– aki hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugellátás, özvegyi járadék) részesül,

– aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. illetve II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 30 %-os vagy kisebb mértékű,

– aki rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállási pótlékban részesül,
külföldről hazatelepült magyar állampolgár, aki külföldről részesül nyugellátásban,

– nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személy,

– gyám és gyámolt személy,

– gondnok és gondnokolt személy,

– gyermekvédelmi nevelőszülő és a gondozásában lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett, illetve nevelésbe vett gyermek.

Ne felejtsük el, hogy a kedvezményes utazási igazolványra, amely egy éven át használandó, célszerű vigyázni, fontos azt gondosan kezelni. Az utalvány pótlása, cseréje a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kérhető.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük