40 eve varos vasarosnameny

Tirpák lakodalmassal ünnepelték a Házasság világnapját

Tirpák lakodalmassal ünnepelték a Házasság világnapját a Városmajori Művelődési Házban. A NOE Családi Kör Egyesület, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége egy nagyvőfély és az Igrice Néptáncegyüttes közreműködésével mutatta meg, milyen volt egykor egy díszes lakodalom. A házasság intézményét kívánták így népszerűsíteni, mert azt mondják, a legtöbb gyerek még mindig házasságban születik.

Egy valódi, tirpák lakodalmat idéztek meg szombat délután a Városmajori Művelődési Házban. Volt vőfély, mátkapár, násznép és kíváncsi bámészkodók is akadtak. Szemők András nagyvőfély, valamint az Igrice Néptáncegyüttes azt elevenítette fel, hogyan zajlott egy lakodalom Nyíregyházán a századforduló első évtizedeiben. A múltidézéssel a Házasság világnapját ünnepelte a NOE Családi Kör Egyesület. Ráadásul nemcsak a fiatalabbakra gondoltak, olyan pártokat is hívtak, akik a napokban ünneplik kerek házassági évfordulóikat. Őket virággal és emléklappal lepték meg. A Garai házaspár, a 60. házassági évfordulójukat ünnepelte. Ők 1954-ben fogadtak örök hűséget egymásnak. Mint kiderült Sóstón ismerkedtek meg és első látásra egymásba szerettek. – Az ő barátja ismerte az én barátnőmet és az hozzákezdett vele beszélgetni, neki nem volt kivel beszélgetni, hát velem beszélgetett. Kimentünk Sóstóra, és azt mondta a barátjának, menjünk azt a két lányt megkeresni – mondta Garai Jánosné.

Az egyik legnagyobb problémája az országnak a népességfogyás, ez ellen kell küzdeni – ezt már Pataki János mondta a Házasság Világnapi rendezvényen. Hozzátette, a legtöbb gyerek házasságban születik, így a fiatalok körében azt kellene népszerűsíteni, hogy lépjenek frigyre egymással. Sokan terjesztik, hogy más lehetőségei is vannak ennek, de a mégis a házasság az, ami évezredeken keresztül bevált és ez alapozhatja meg azt, hogy több gyermek szülessen.- mondta Pataki János. A Házasság hete alkalmából rendezett játékos egybekelés tánccal, valamint a különböző lakodalmas ételek kóstolásúval zárult.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?