Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

TIM: 9 százalékkal nőttek a reálbérek, 113 hónapja töretlenül tart az emelkedés hazánkban


Az év első öt hónapjában közel 9 százalékkal nőttek a reálbérek, ezzel 113 hónapja töretlenül tart a reálbérek emelkedése Magyarországon – tudatta a Palkovics László vezette tárca.

A járvány, a háború, a háborús gazdasági válság és háborús infláció ellenére tovább nőttek a reálbérek. A bruttó és nettó bérek egyaránt 18,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a magas bérdinamikához a minimálbér, a szakmunkás bérminimum növekedésén, valamint az előre ütemezett közszféra béremeléseken túl a versenyszféra keresetemelései is nagymértékben hozzájárultak. A fizetések vásárlóerejét védik az árstopok és a rezsicsökkentés fenntartása – írja közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium ( TIM ).

2022. január-májusban a 2010-es év azonos időszakához képest a bruttó keresetek 147,6%-kal, a nettó keresetek kedvezmények nélkül 152%-kal, a családi kedvezménnyel számolt nettó keresetek pedig közel 161%-kal emelkedtek. A 2010 és 2021 között a reálkeresetek emelkedése kedvezmények nélkül 66,6%, a kedvezmények figyelembe vételével 72,7% volt. 2021-ig 93,3%-kal nőtt az egy gyermeket nevelők kereseteinek reálértéke, a kétgyermekeseké 124,6%-kal, a háromgyermekeseké pedig 128,6%-kal emelkedett.

2022. januártól közel 20%-os emelkedést követően a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nőtt Magyarországon, ami a régiós országok mindegyikénél magasabbnak számít. A kötelező legkisebb keresetek a 2010-es szint közel háromszorosára nőttek, így a minimálbér már magasabb, mint tizenkét éve az átlagbér volt. Idén ismét kétszámjegyű bérnövekedés valósulhat meg, melyet az év eleji kedvező konjunktúra, a bérminimumok várható emelésének tovagyűrűző hatása mellett a közszféra bérfejlesztései is ösztönöznek.

A foglalkoztatottak száma tavaly nyár óta 4,7 millió fő körül alakul, Magyarországon többen dolgoznak, mint a rendszerváltás óta bármikor. A munkanélküliségi ráta a baloldali kormányzás utolsó évéhez képest nagyjából a harmadára csökkent. Az álláskeresők számában az elmúlt hónapokban regisztrálták a valaha volt legalacsonyabb értékeket és folytatódik a munkaalapú gazdaság kiépítése, hiszen a kormány kiemelt vállalásai közé tartozik a teljes foglalkoztatás megvédése – tudatta a minisztérium.