Közzétette - Kategória - Egyéb

Természeti értékeink – Damasa szakadék


 

Damasa szakadék 2.jpgA Bükk hegységben, a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben, Uppony és Bánhorváti közelében található egy különleges hangulatú, lejtőcsuszamlás hatására kialakult természeti képződmény, a fokozottan védett Damasa-szakadék.

Bánhorváti határában található az ország egyedülálló földtani-felszínalaktani érdekessége a Damasa-szakadék, mely a miocén kori, vulkáni eredetű andezit agglomerátum kőzeten jött létre.

Damasa szakadék 1.jpgA szűk szikla szorost valószínűleg a XVIII-XIX. századi földrengések által kiváltott blokkcsuszamlások hozták létre. A mély patakvölgy mentén a víz által gyakorta átáztatott üledéken az andezittufa-takaró két hatalmas, valamint több kisebb tömbben lecsúszott a völgybe. A tömbök között a szűk, sötét hasadékokban gyakran még nyáron is lehet havat találni. Különös hangulatú rejtelmes hely ez, az embert könnyen magával ragadja a látvány. Nyáron a zöld lombokkal izgalmas és sejtelmes, ősszel fantasztikusan színes, télen komor és kemény.

Damasa szakadék 3.jpgA sziklatömbök alatt húzódik hazánk második leghosszabb összefüggő álbarlang-rendszere.

A terület növényvilága nagy hasonlóságot mutat mind a közeli Bükk mészkőterületeivel, erdőségeivel, mind pedig a Heves-Borsodi-dombság értékes fátlan irtásrétjeivel.

A terület része a Lázbérci Tájvédelmi Körzetnek, fokozottan védett, kedvelt kiránduló-hely. Megközelíthető a kek_kereszt_2_sav.gif turista jelzésen

Az utóbbi időszakban a sok csapadék miatt megcsúszott a párkánytól a szakadékba vezető út több helyen, tovább nehezítve a megközelítést.

 

 

Geocaching adatok

Damasa-szakadék (GCDAMA)
Szélesség N 48° 14,390′
Hosszúság E 20° 27,651′
Magasság: 381 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2492

 

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük