fbpx
Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Küszöbön az új világjárvány? Már készítik a majomhimlő teszteket, a WHO szerint ekkora globális kockázatot jelent


„Nem ez lesz a következő Covid (…) szóval nem hiszem, hogy hatalmasak az igények” – nyugtat meg mindenkit a FIND, a diagnosztikai világszövetség vezetője. Daniel Bausch kifejtette, hogy Svájcban és Hollandiában például, ahonnan csak néhány esetet jelentettek, egyelőre elegendő kapacitással rendelkeznek a majomhimlőgyanús esetek kivizsgálására, de Nagy-Britanniában a tesztelési kapacitás bővítésére van szükség – közölte az Index.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint egy hét alatt csaknem háromszorosára, 780-ra növekedett a majomhimlős esetek száma Afrikán kívül. A legtöbb új esetet Európában, Észak-Amerikában, valamint kis számban Mexikóban, Argentínában, Marokkóban és az Egyesült Arab Emírségekben azonosították. A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Királyságban regisztrálták eddig, 207-et, ezt követi Spanyolország 156-tal és Portugália 138-cal.

Hivatalos adatok szerint összesen hétszáznyolcvanan fertőződtek meg majomhimlővel 27 olyan országban, ahol a vírus nem számít honosnak – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), megjegyezve, hogy az esetek mérsékelt globális kockázatot jelentenek.

A WHO jelezte, hogy ennél valószínűleg jóval több lehet a fertőzöttek száma, és nagy az esélye annak, hogy újabb országokban is megjelenik a vírus. Az esetek túlnyomó többségében nem volt szükség kórházi kezelésre – tette hozzá a szervezet.

A legtöbb megbetegedést Nagy-Britannia (207), Spanyolország (156), Portugália (138), Kanada (58) és Németország (57) jelentette. Európán és Észak-Amerikán kívül Argentínában, Ausztráliában, Marokkóban és az Egyesült Arab Emírségekben is felbukkant a vírus.

Az Egészségügyi Világszervezet aláhúzta: bár a majomhimlő egyelőre nem jelent fokozott kockázatot az emberi egészségre nézve, a közegészségügyi kockázat jóval magasabb lehet, ha a vírus megtelepszik a nem endémiás országokban, és terjedni kezd. A WHO mérsékelt globális kockázatúnak ítélte a majomhimlőt, mert ez volt az első alkalom, hogy több esetet és csoportos fertőzést jelentettek endémiás (egy bizonyos helyhez kötött) és nem endémiás országokból egyszerre.

Az Egészségügyi Világszervezet hangsúlyozta, hogy egyetlen halálesetről sem tudni azokban az országokban, ahol a vírus nem számít honosnak. A majomhimlő leginkább közép- és nyugat-afrikai országokban honos: Kamerunban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Kongóban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Libériában, Nigériában, Sierra Leonéban, Gabonban, Elefántcsontparton, valamint Ghánában, ahol a betegséget eddig csak állatokban azonosították. Hivatalos adatok szerint az első hét országban 66 ember halt bele a fertőzésbe 2022 első öt hónapjában.


Don`t copy text!
%d bloggers like this: