Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Telefonon támadnak a csalók: azonnal bontsa a vonalat, ha innen hívják!


A Microsoft nevével visszaélő csalókra hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet a Facebook-oldalán. A szervezet a közleményében azt írta, az elmúlt napok bejelentései alapján legtöbb esetben angol nyelvű telefonhívásokat kapnak a célpontok – írja az MTI.

A csalók a Microsoft munkatársainak adják ki magukat és jelzik, hogy a célszemély számítógépét valamilyen veszély fenyegeti, például hogy az vírusos lett, és segítenének a problémát elhárítani. Angolul beszélnek, azonban a hívószámot meghamisítják – ezt a csalási technikát hívószám-spoofingnak is nevezik –, ami magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél.

A kibervédelmi intézet szerint a csalóknak jellemzően nem sikerült rászedniük a hívott feleket, akik többnyire egyszerűen csak bontották a vonalat, azonban így is volt olyan, aki csak akkor kapcsolt, amikor a csalók már a bankkártyaadatait kérték tőle.

Az intézet felhívta a figyelmet: hasonlóan az úgynevezett “anydeskes” csalásokhoz, ebben az esetben is arra próbálják rávenni az áldozatot, hogy telepítse a RemoteApp nevű programot az eszközére, ami egy azon szoftverek közül, amivel egy csaló átveheti az irányítást az áldozat eszköze felett. A csalók a program telepítése után arra kérik az áldozatokat, hogy adják meg bankkártyaadataikat vagy lépjenek be a netbankjukba, amihez így a csaló is hozzáférhet.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, hogy amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, bontsuk a vonalat és hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát, de ne azon a számon, amelyről kerestek bennünket. Azt se fogadjuk el, ha az ügyintéző felajánlja, hogy “átkapcsol” minket egy másik kollégához, ez csupán trükk, és a maguk is call centerként működő kiberbűnözői hálózat egy másik tagjával fogjuk folytatni a beszélgetést. Fontos továbbá, hogy senki ne telepítsen mások kérésére programot számítógépére, telefonjára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük