Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tartalékosokat toboroz a Magyar Honvédség az orosz-ukrán háború miatt Magyarországon


Toborzókampányt indít a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség, mivel Európa békés élete felborult, az orosz–ukrán háborúban a nagyhatalmak „diktálják a tempót”. Hazánkban már 7 tartalékos ezred működik a hivatásos katonák mellett. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy a tartalékosoknak évi egy hét kiképzésen kell részt venniük, ezért évi bruttó 600 ezer forintot kapnak.

„Szeretem, megvédem!” mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján Budapesten.

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk. A területvédelmi tartalékos állomány nagy értéket ad hozzá a haderőhöz, és rajtuk keresztül egyre többen megismerik a honvédséget – mondta a honvédelmi miniszter az M1-nek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette: a területvédelmi tartalékosok komponensét néhány éve alakították ki és fejlesztik a Magyar Honvédség keretein belül.

Tavaly a korábbi kettő mellé további öt ezredet hoztak létre, és önálló parancsnoksággal látták el

– tette hozzá. Amíg a legmodernebb fegyverekkel felszerelt hivatásos katonáink bázisokon állomásoznak az ország különböző pontjain, a hét tartalékos ezredünk kapillárisszerűen behálózza az országot. A könnyűfegyverzettel felszerelt területvédelmi tartalékosok kiegészítik és segítik a hivatásosok feladatait – magyarázta a miniszter.

A Szeretem, megvédem! elnevezésű területvédelmi tartalékos kampányban helyben toboroznak katonákat, akik lakóhelyük közelében megkapják az alapkiképzést, és azzal a feladattal bízzák meg őket, hogy a közvetlen környezetük védelmére készüljenek mindenféle formában – ismertette a részleteket a miniszter.

Hozzátette:

a tartalékos ezredekbe 18 és 65 év közöttiek, férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek, alapkiképzést kapnak, és egy évben legalább egy hétre behívják őket fenntartó kiképzésekre, gyakorlatokra.

A tárcavezető a tartalékosok anyagi juttatásairól elmondta, hogy az új ajánlati csomaggal évi bruttó 600 ezer, azaz havi 50 ezer forintot kapnak az alapkiképzés után, a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, és bruttó 500 ezer forint az ajánlási bónusz, ezt akkor kapja meg a tartalékos, ha az általa toborzott új tag elvégzi az alapkiképzést.

Életre szóló tapasztalatot, kiképzettséget, közösséghez tartozást, valamint anyagi megbecsülést kínál a honvédség a belépőknek:

  • a területvédelmi tartalékosok a szerződés aláírásakor bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kapnak,
  • valamint minden szolgálatban töltött év után bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat, amit havi 50 ezer forintos kiutalásokban kapnak meg.
  • Bevezettek egy ajánlási bónuszt is: bruttó 500 ezer forint jár annak az önkéntes tartalékos katonának, akinek az ajánlására a jelentkező az alapkiképzése után szerződést köt a honvédséggel.
  • A területvédelmi tartalékosok pedig részt vehetnek – saját elhatározásuk alapján – nemzetközi missziókban is.

Szalay-Bobrovniczky a területvédelmi tartalékos szolgálatról közölte:

A jelentkezés feltétele a betöltött 18. év, a belépést pedig orvosi vizsgálat, fizikai állapotfelmérés és elbeszélgetés előzi meg, amit egy átlagos adottságú magyar fiatal könnyen teljesíthet.

Az alapkiképzést modulárisan is el lehet végezni. A szerződéskötés után mindenkit évente legalább egy hétre – a munkaadók és munkavállalók számára is tervezhető módon – behívnak.

Mint mondta, a hivatásos haderő támaszpontszerűen van jelen az országban, a területvédelmi tartalékosok – behálózva az egész országot – feladata a hivatásos haderő támogatása, a lakóhelyükhöz közeli terület védelme.

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese hangsúlyozta: a területvédelmi tartalékosokat helyben toborozzák és képezik ki, így tudják biztosítani mindenkinek, hogy a haza védelme érdekében szolgálatot vállaljon.

A területvédelmi erők szíve és motorja a jól kiképzett tartalékos, aki motivált, szereti és ismeri a hazáját, ahol él és szolgál

– mondta. Hozzátette: a tartalékos szolgálati forma könnyen összeegyeztethető a polgári élettel, munka vagy felsőoktatási tanulmányok mellett is lehetséges. A honvédség rugalmas kiképzési lehetőségekkel, tervezhető behívásokkal biztosítja, hogy akinek számít a haza védelme, az minél hamarabb és magas színvonalú felkészítést kaphasson – közölte.

Online is lehet jelentkezni az Irány a sereg! oldalon, de akik személyesen tájékozódnának, azok a vármegyeszékhelyeken felkereshetik a toborzóirodákat. A Bálna Honvédelmi Központban megnyitották a központi toborzóirodát, ahol hosszabb nyitvatartással várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a Magyar Honvédség múltjával és jelenével – tette hozzá.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az Irany a sereg! oldallal a korábbi 2-4 hetes jelentkezési folyamat akár négy napra is csökkenthető, és előnye, hogy a nap 24 órájában elérhető. A weboldalon az „Érdekel” gombra kattintva három adatot (név, telefonszám, e-mail-cím) kell megadni, ezzel a weboldal automatikusan létrehoz egy felhasználói fiókot, a toborzók pedig a megadott telefonszámon felhívják az érdeklődőt. A toborzók a beszélgetés során felmérik a jelentkező érdeklődési körét, a szolgálati formát, amely iránt érdeklődik, és a jelentkezéstől számított 30 napon belül megkezdhető az alapkiképzés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük