Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Tarol az influenza és az új variáns: megrohamozták a magyarok az orvosokat, itt van a legtöbb beteg


Megjelentek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet légúti figyelőszolgálatának adatai, illetve a szennyvízvizsgálatok eredményei.

Az 5. héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlag tekintetében stagnálást mutat, ahogy a vizsgált városok többségénél is. Emelkedés egyik mintavételi hely esetében sem jelentkezett, míg enyhe csökkenés az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási terültén, valamint Egerben, Győrben, Szekszárdon és Szolnokon tapasztalható – derül ki az NNGYK adataiból.

Az adatok összegzéséből az is kiderül, hogy jelentősen visszaszorulni látszik a koronavírus terjedése: egy régió már átkerült az alacsony jelenlétet mutató zöld kategóriába (Győr), és növekszik a sárga, azaz a mérsékelt kategóriába tartozó régiók száma is. A Covid-19 „kipörgése” jól látszik a szennyvíztisztítók vízvizsgálatainak éves adatait összegző táblázatban is.

A szennyvízmintákban országos átlagot tekintve a JN1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa) jelentős növekedése figyelhető meg a 2023. 47. hetét követő mintákban. A variáns 2024. első hetében már dominánssá vált. Ezzel párhuzamosan a korábban legnagyobb arányban megfigyelt EG.5 (XBB.1.5-like+F465L) variáns arányának jelentős csökkenését figyelték meg.

Az azonos időszakban vizsgált szennyvízminták variánsmegoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

Az NNGYK megjegyzi: a variánsok azonosítása a mennyiségi meghatározásnál jóval hosszadalmasabb és költségesebb vizsgálat, emiatt a mérések havonta történnek.

Terjed az influenza

Az 5. héten a szennyvíz Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedést mutat.

Az NNGYK megjegyzi: a variánsok azonosítása a mennyiségi meghatározásnál jóval hosszadalmasabb és költségesebb vizsgálat, emiatt a mérések havonta történnek.

Mint az NNGYK rendszeresen megjegyzi, az Influenza A vírus a SARS-CoV-2-nél jelentősen alacsonyabb kópiaszámban mutatható ki a szennyvíz mintákban, így az eredmények is nagyobb szórást mutatnak. Az eredmények az egyes mintavételi helyek szerinti bontásban így a tapasztalatok szerint kevésbé reprezentatívak, az eredmények országos összesítésben értelmezhetőek.

Pontosabban mutatják a helyzetet a légúti figyelőszolgálatból származó jelentések és adatok. Ezek alapvetően az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számát, valamint az orvosok által beküldött minták elemzésének eredményét összegzik.

Az 5. heti 335 minta közül

 • 92 betegnél az influenza A(H1pdm09),
 • 15 betegnél az influenza A(H3),
 • egy betegnél az influenza A(NT),
 • két betegnél az influenza B,
  tizennyolc betegnél az RSV,
 • négy betegnél a human metapneumovírus,
 • 15 betegnél a SARSCoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

Az influenza pozitivitási arány 32,8 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 4,5 százalék volt.

A sentinel kórházak által beküldött 29 minta közül kilenc betegnél influenza A(H1pdm09), hat betegnél RSV, egy betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 34 légúti minta közül tíz influenza A(H1pdm09), kettő SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Nógrád vármegye kivételével valamennyi területen diagnosztizáltak.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Zala (1 042), Szabolcs-Szatmár-Bereg (932) és Győr-Moson-Sopron (842) vármegyében volt a legmagasabb, Heves(158), Komárom-Esztergom (269) és Csongrád-Csanád (274) vármegyében a legalacsonyabb.

A kórházi ápolást igénylő 291 SARI beteg (súlyos légúti tünetekkel küzdő ember)

 • 30,2 százaléka (88 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb,
 • 39,5 százaléka (115 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül

 • 74 főnél influenza A,
 • 44 főnél RSV,
 • 59 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében.

Az RSV-pozitív betegek 81,8 százaléka (36 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid-19 fertőzöttek 81,4 százaléka (48 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

Influenza okozta SARI megbetegedést valamennyi korosztályban azonosítottak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük