Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Támadnak a fejtetvek az iskolákban, több intézményben a fertőzöttség tömeges méreteket ölt


A találkozás velük nem kellemes, de gyors és hatékony intézkedésekkel elkerülhető a fertőzés terjedése – írja a propeller.hu.

A kisgyermekes szülők igazán örülhetnek neki, hogy ha beköszönt a jó idő, hiszen hidegben a kicsik kénytelenek sapkát húzni. A sapkás időszak nem csak a kényelmes rétegöltözködést jelenti, hanem főleg iskolás gyermekek esetében a fejtetvek megjelenésére is számíthatunk. A sapkák alatt rejtőző tetvek nemcsak kellemetlenek, de komoly problémákat is okozhatnak a családok számára.

Ez a jelenség idén sem kerülte el az intézményeket, és vannak iskolák, ahol a fertőzöttség tömeges méreteket ölt. Sok szülő azonban már rutinosan úgy megy neki a tanévnek, hogy megelőzésképpen időnként átmossa irtószerrel a gyermek fejét

A tetvek hajszálakon élnek, és a fejbőr vérellátásából táplálkoznak, ami irritációt, viszketést okoz a fertőzött személyeknek, ráadásul a tetvesedés szégyenérzetet és zaklatást is okozhat az iskolában, ami kedvezőtlen hatással lehet a gyerekek önértékelésére, szociális kapcsolataikra is, pedig köztudott, hogy főleg a tiszta hajat és fejbőrt kedvelik. Így érdemes szülőként felvilágosítani csemeténket, hogy ez egy viszonylag gyakori jelenség, és nincs benne semmi szégyellnivaló, sokkal inkább sajnálatos.

Hogyan szüntethetjük meg a tetvességet?

A tetű szereti a sötétebb helyeket, így gyakran a tarkótájékon vagy a fül mögött találjuk meg az állatot. Megkönnyíti a keresést, és a tetvek eltávolítását is a tetűfésű: ez egy nagyon sűrű fogú fésű, amelynek segítségével lehúzhatjuk a tetveket és a serkéket a hajszálakról.

A tetvek a legtöbb esetben nem hordoznak semmilyen kórokozót (csak néhány afrikai országban mutatható ki, hogy a tetvek vektorként működnek súlyosabb fertőző betegségek terjesztésében), a tetvesség ritkán fájdalmas, de igen kellemetlen.

A fejtetű jól kezelhető, de a kezelés egy kicsit macerás, hiszen nemcsak az érintett fejéről kell kiirtani az élősködőket, hanem mindenkinél, akivel közelebbi kapcsolatba került, alkalmazni kell a tetűirtást, és az ágyneműket, a törülközőket, a fésűket is fertőtleníteni kell. A tetvesség ellen különböző speciális samponokat, hajszeszeket használhatunk, de néhány házi módszer, mint amilyen a a teafaolaj vagy a majonéz, valamint az élősködők mechanikus eltávolítás is beválhat.

Sajnos, bármennyire is sikeresnek bizonyul a tetűirtó-hadjárat, mindig számítani kell arra, hogy az apró vérszívók visszatérnek, különösen az őszi-téli időszakban, amikor a gyerekek egyébként is többet vannak közösségben. Érdemes rendszeresen átnézni a gyerekek haját, esetleg tetűfésűvel átfésülni, hogy a lehető leghamarabb megkezdhessük a tetvek elleni terápiát. Fontos, hogy ha tetűt fedezünk fel a gyermekünk hajában, haladéktalanul szóljunk az óvónőnek, tanítónőnek! Sok intézményben a nevelők vagy a védőnők maguk is rendszeresen ellenőrzik a kicsik haját. Figyeljük azt is, nem vakarja-e a gyerek a szokásosnál többet a fejét, vagy nem látszanak-e apró csípések, sebek a fejbőrén. A hosszú hajú kislányoknak nagyon fontos a rendezett, összefogott, megtűzött haj.

A találkozás velük nem kellemes, de gyors és hatékony intézkedésekkel elkerülhető a fertőzés terjedése. A szülőknek, tanároknak és gyerekeknek egyaránt fontos szerepük van a tetvek megelőzésében és kiirtásában. A csoportonkénti elhallgatás felesleges és veszélyt jelent az egész közösségre, így jobb, ha együttesen lépnek fel irtásuk és megszüntetésük ellen.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük