Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Sztrájktárgyalásba kezdtek az egészségügyi szakdolgozók, további béremelést szeretnének


Megtartották az egészségügyi szakszervezetek által kezdeményezett sztrájktárgyalás első fordulóját a Belügyminisztériumban.

Fotó: borsod24.hu

Az egyeztetést január végén a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) kezdeményezte, majd ezután a Cser Ágnes nevével fémjelzett Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ-EDDSZ) is kérte korábbi tárgyalásai felélesztését. A két érdekvédő szervezet vezetőjét külön-külön fogadta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár – írja Népszava

A FESZ azt szeretné elérni, hogy ne csak júliustól, illetve a jövő év márciusától emelje a szakdolgozók bérét a kormány, hanem már idén januártól. A találkozó után lapunknak Soós Adrianna, a FESZ elnöke elmondta: az azonnali béremelési követelésükre az államtitkár azt közölte:

ő annak is örül, hogy a jelen gazdasági körülmények mellett egyáltalán elkezdődhet a bérkorrekció 2023-ban.

A szakszervezet továbbra is azt kérte: találjanak megoldást az emelésre, hiszen a második félévre tervezett összeg is olyan alacsony, hogy az éves szinten az inflációt sem ellensúlyozza.

A FESZ a béremelésre forrásként egyebek mellett azt javasolta, hogy a nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjszerű ellátását, ne az E-Alapból, hanem a nyugdíj-alapból fizessék ki az érintetteknek. Szóba kerültek a pótlékok is. Mint ismert, a kormányzat jelentősen megritkítaná a pótlékok körét. A szakszervezet vállalta, hogy a rendszer egyszerűsítésre ők is hoznak javaslatot a legközelebbi tárgyalásra.

Takács Péter azt is fölvetette, egyesítsék a sztrájktárgyalásokat, hogy a két szakszervezettel egyidejűleg tárgyalhasson. Ezt a FESZ elutasította. Ettől ők azért zárkóztak, mert – mint azt Soós Adrianna mondta – van egy meghatározott követelés listájuk, amelynek teljesülését rövid időn belül el akarják érni, és nem egy évek óta tartó, más célok mentén folyó tárgyalásokba akarnak bekapcsolódni. Megítélésük szerint a tárgyalások összevonása jogilag sem állná meg a helyét.

Az egyeztetés következő fordulója március hetedikén lesz.

Népszava


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük