Közzétette - Kategória - Mátészalka, Regionális hírek, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei, Szatmár hírei

Szobrot kap Mátészalka híres szülötte


Szalkai Lászlót és két fivérét ábrázoló szobrot állítanak fel Mátészalkán. A szoborkompozícióhoz az anyagi fedezetet, 6 millió forintot Kásler Miklós (EMMI) miniszteri kerete terhére biztosította a városnak.

A kompozíció terveit a Mátészalkán élő szobrászművész, Bíró Lajos készítette el, a képviselő-testület január 30-án, 13 órakor kezdődő ülésén vitatja meg az elképzelést.

A Zöld Város program keretében megújul a mátészalkai Szalkai László tér, ezen áll majd a város híres szülöttét és két fivérét ábrázoló szobor.

Szalkai László (Mátészalka, 1475 – Mohács, 1526. aug. 29.) érsek mátészalkai jobbágy, varga fia volt. (ezért gúnyból Vargának is nevezték), a mohácsi csatában esett el. Két fivére is feltehetőleg részt vett a csatában, de ők életben maradtak. Egyikük a szétszakadt ország osztrák oldalán főtiszt, másikuk a szarvaskői vár kapitánya volt.

A háromalakos szoborcsoport a művelődési ház falához kapcsolódna, középen Szalkai László egészalakos szobrával, kétoldalt testvérei, Márton és Balázs domborművével.

/szabolcsihir.hu/