Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szintet lép az oltás Magyarországon: a héten 74 ezren kapnak sms-értesítést


Felpörög a vakcinák beadása idehaza, amennyiben a regisztráltak el is fogadják a felajánlott védőoltást. Több ponton lényegesen változik az oltási program a héten, a háziorvosokat tehermentesítik.

Az oltási munkacsoport döntött az oltási stratégia március 1-jei módosításáról – jelentette be a csoport vezetőjem, György István az operatív törzs tájékoztatóján. Ennek lényeges pontja, hogy Pfizer és AstraZeneca vakcinák esetében így hosszabb idő fog eltelni a két dózis beadása között. Vagyis kevesebbet tartalékol Magyarország a vakcinákból, mint eddig.

A Pfizer és az AstraZeneca készítményeket a kórházi oltópontokra szállítják, míg a kínai vakcinával és a Moderna vakcinájával a háziorvosok oltanak.

Azt is megtudtuk a keddi eseményen, hogy három feladat mentén zajlik a szerdán induló új heti oltási terv:

  1. Az idősek oltása folytatódik: 250 ezer kínai vakcinát és 30.800 Moderna vakcinát adnak be a háziorvosi rendelőkben a tervek szerint, valamint a háziorvos beutalása alapján a kórházi oltópontokon 114 600 Pfizer vakcinát adnak be. Országos átlagban kiszámolták, hogy a praxis nagyságokhoz képest megyénként mennyi vakcinát kell allokálni. Most arra a metódusra tér át a rendszer, hogy a praxisok arányában és a regisztráltak arányában biztosítják a megyei háziorvosi praxisok és a kórházi oltópontok számára a vakcinákat. Súlyozott arányban kapják a megyék a vakcinákat, a háziorvosok és a kórházak.
  2. A 60 év alatti krónikus betegek oltása is folytatódik, amire az AstraZeneca vakcinákat használják, mert csak ebben a korosztályban ajánlják az előírások. Elismerte azonban György László, hogy az egészségügyi kutatások hétről hétre hoznak új eredményeket és hétről hétre adnak alkalmat, hogy a szakemberek felülvizsgálják az alkalmazási előírások mellett az oltási stratégiát. Az AstraZeneca esetében is van több ilyen kutatás, miszerint adható a 60 év feletti korosztálynak. Ezt vizsgálják a magyar szakemberek is és meghozzák a megfelelő döntést a megfelelő időben. Eddig ezzel a vakcinával a háziorvosok oltottak, de szeretnék őket tehermentesíteni, hogy ők az idősek oltását tudják végezni a kínai és a Moderna vakcinákkal. Ezért a múlt csütörtökön érkezett 74 ezer adag AstraZeneca vakcinát a kórházi oltópontokra szállítják. Ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap nagyobb oltási akció keretében fogják oltani a 60 év alatti krónikus betegeket. Közülük 74 ezren kapnak sms-ben értesítést a hét második felében, hogy a lakóhelyükhöz közel melyik kórházi oltóponton és pontosan mikor várják őket az oltásra. Mind a 102 ország rendelkezésre fog állni, több száz kórházi oltóponttal. Aki nem jelenik meg az oltásra, azt nem törlik a regisztráltak listájáról, csak későbbi időpontban juthat újra oltáshoz. De ez akár hónapok múlva is lehet.
  3. Valamint zajlanak a második körös oltások is.

Tömeges oltás lesz hétvégén, március 6-7-én a 60 év alatti, krónikus betegek számára – jelentette be közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Facebook-bejegyzésében az államtitkár azt írta: 74 ezer adag AstraZeneca vakcina érkezik a kórházi oltópontokra a következő napokban, segítségükkel a 60 év alatti, krónikus betegek kaphatják meg az oltást.

Az érintettek a hét második felében sms-ben kapnak értesítést arról, melyik, a lakóhelyükhöz közel eső oltóponton várják őket. Több száz ilyen helyszín lesz az országban – tudatta Dömötör Csaba.