Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Szijjártó Péter: Helikoptereket küld a Magyar Honvédség Szlovéniába


A külügyminiszter a közösségi médiában számolt be arról, hogy a Magyar Honvédség is kiveszi a részét a segítségből.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap hivatalos Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Magyar Honvédség is segít Szlovéniának a lángok megfékezésében. Bejegyzésében a külügyminiszter azt írja, “Európa-szerte szörnyű tüzek pusztítanak, a szomszédos Szlovéniának is kijutott sajnos a bajból”, hozzátéve, hogy “büszkék vagyunk a Magyar Honvédség helikopteres egységére, akik segítettek szlovén bajtársaiknak a pusztítás megállítása érdekében”.

Nemrég Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Twitteren keresztül mondott köszönetet az országát segítőknek, így Magyarországnak is: a szlovén tárcavezető köszönetét fejezte ki Ausztriának, Horvátországnak, Magyarországnak, Olaszországnak, Romániának, Szerbiának és Szlovákiának a szolidaritásukért.

A honvédelmi tárca kettő légi tűzoltásra alkalmas Mi-17 típusú helikoptert küldött Szlovéniába 13 fős személyzettel, a művelet koordinációját a szlovén Védelmi és magyar Honvédelmi Minisztérium közvetlenül intézi.

Mint ismert, több mint 1000 tűzoltó, valamint több 100 rendőr és katona, illetve helikopterek is oltják a tüzet a szlovén–olasz határon, ahol ötödik napja tombolnak a lángok, a szlovén sajtó szerint soha korábban még nem volt ilyen pusztító tűz az országban.

Csütörtök este az olasz civil védelem egyik önkéntese életét vesztette, amikor egy kiégett fa rázuhant – közölte a szlovén közszolgálati televízió pénteken. Három határmenti településről is evakuálni kellett Vojscica, Temnica és Novela lakosságát, a körülbelül négyszáz embert egy közeli településen szállásolták el. Az emberek csütörtökön megpróbáltak visszatérni otthonaikba, de az ismételten felcsapó lángok miatt a többségüknek újra az ideiglenes szálláson kellett éjszakáznia.