Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szijjártó Péter: Dollármilliókkal segítjük libanoni templomok felújítását, hogy csökkenjen a migrációs nyomás


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint templomok újjáépítésének támogatásával is csökkenthető a migrációs nyomás. Ukrajna mielőbbi békéje közös érdek, mert egy elharapózódó élelmezési válság újabb tízmilliókat sarkallna hazájuk elhagyására.

Magyarország az eddigi 1,8 millió dolláros finanszírozás után további kétmillió dollárral segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban, ezzel is hozzájárulva a migrációs nyomás csökkentéséhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bejrútban.

Az ukrajnai fegyveres konfliktusnak nem csupán a térségben, hanem az egész világon érezhetők a negatív hatásai. Ilyen példaként említette az élelmezési válságot is, amely a nehéz helyzetben lévő országokat sújtja leginkább. Libanonban is látható, hogy mekkora erőfeszítésekbe kerül a lakosság ellátása.

Tudjuk, hogy ezek a nehézségek az egyébként is instabil térségekből újabb, minden eddiginél nagyobb és súlyosabb migrációs hullámok kiindulásához vezethetnek. Azt is tudjuk, hogy ezek a migrációs hullámok destabilizáló hatásúak és általában Európa felé irányulnak

– közölte a tárcavezető arra figyelmeztetve, hogy ha ez a nyomás növekedni fog, akkor azt Európa nem fogja tudni kezelni.

Úgy vélte, Libanonban mára a népesség mintegy ötödét a Szíriából áttelepültek teszik ki, ezért a nemzetközi közösségnek elő kellene segítenie az érintettek visszatérését, miután ellátásuk nagy terhet jelent a befogadó közösség számára. Ennek elmaradása az élelmezési válsággal együtt oda vezethet, hogy újabb tömegek indulnak meg Európa felé.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük