Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szigorították az átkelést az ukrán-magyar határon, itt a Belügyminisztérium indoklása


A háború kitörése után Ukrajnába érkezett nem ukrán állampolgárok csak akkor léphetik át az ukrán-magyar határt, ha érvényes okmányokkal rendelkeznek a schengeni-övezetbe való belépéshez – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Rétvári Bence közölte, a február 3-ától érvényes új eljárásrenddel Magyarország a lengyel és a szlovák gyakorlatot követi, ugyanis egyértelműen látszott, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után jelentősen megnőtt azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak a száma, akik a háború kitörése után érkeztek Ukrajnába, de úgy állították be magukat, mint akik a konfliktus elől menekülnek, és így próbáltak bejutni az Európai Unió területére.

Rétvári Bence közölte: Magyarország a háború kitörése óta minden, a konfliktus elől menekülő ukrán állampolgárt befogadott, valamint azokat is átengedték, akik nem ukránok, de ott tanultak vagy dolgoztak.

A háborút kihasználva ugyanakkor az illegális bevándorlók “direkt” Ukrajnába utazva, a konfliktus elől menekülőként beállítva magukat próbáltak átjutni a határon – ismertette a helyzetet Rétvári Bence.

A Marokkóból érkezők száma a 87-szeresére, az Indiából érkezőké 475-szörösére emelkedett,

Nigériából pedig a korábbi egy ember helyett 5181 ember lépett át az ukrán-magyar határszakaszon

– közölte az államtitkár.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta, a háború kitörése óta 1 061 765 ember kelt át a háború elől menekülve Ukrajnából Magyarországra, a zöldhatáron pedig egy év alatt 1723 embert fogtak el, akik közül 1691 ukrán állampolgár volt.

Rétvári Bence a határvadász ezreddel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy folyamatosan emelkedik a határvadászok száma, mostanra 1300 megkötött szerződésnél tartanak, a toborzás és a kiképzés pedig folyamatos.

Bakondi György szintén kérdésre válaszolva Horvátország csatlakozását a schengeni-övezethez Magyarország szempontjából kedvező fejleménynek nevezte, mivel – mint mondta – most már Horvátországot terheli schengeni-övezet külső határának védelme. Hozzátette: ugyanakkor egyelőre nem látszik olyan tendencia, hogy a szerb szakasz helyett a horvát határ felé mozognának a migránsok.

Magyarország azt várná Brüsszeltől, hogy fizesse a határvédelem költségeit, valamint, hogy az EU a legkülső határain, azaz Bulgária és Görögország Törökországgal határos részén biztosítsa a határvédelmet – jelentette ki az államtitkár.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük