Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Sokkoló számokat közölt a KSH: soha ennyi kisboltot kellett bezárni, mint most Magyarországon


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az utóbbi egy évben mintegy 4500, Magyarországon működő kiskereskedelmi egységet kellett bezárni. A jövőben is egyre több ilyen üzlet zárhat be végleg Magyarországon, miután számos teherrel kell szembenézniük, a vásárlóerő pedig fokozatosan csökken.

Forrás: Világgazdaság

A kiskereskedelem szereplői számára jelentősen megnőttek a költségeik, így legtöbbjük már alig vagy egyáltalán nem tud fennmaradni. A KSH adatait összegző Portfolio kiemelte, hogy tavaly nagyot nőttek a bérköltségek a munkaerőhiány és a minimálbér 20 százalékos emelése miatt. A beszerzési árak rekordmagasra emelkedtek, az energiaárak pedig megsokszorozódtak.

A boltok a vásárlókra hárították a pluszköltségeket, így több mint 40-45 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon.

ILYEN GYORS ÁREMELKEDÉSRE AZ EU EGYETLEN ORSZÁGÁBAN SEM VOLT PÉLDA.

A portál hangsúlyozza: az árstopok és a kötelező akciók legfőképp a kisboltokat hozzák nehéz helyzetbe. Ezek alapján könnyen lehet, hogy a következő időszakban tovább csökken a boltok száma, és így egyes kistelepüléseken versenytárs nélkül marad egy-egy üzlet, míg máshol az egyedüli bolt zárhat be.

Duplaannyi bolt zárt be tavaly, mint korábban

Portfolio szerint a KSH adataiból az is kiderült, hogy

TAVALY 4500-ZAL CSÖKKENT A KISKERESKEDELMI EGYSÉGEK SZÁMA, ÍGY A MEGLÉVŐK SZÁMA 110 EZER ALÁ CSÖKKENT.

 A korábbi adatok alapján átlagosan a boltok 2-3 százaléka szűnt meg évente, ezzel szemben tavaly már 4 százalék feletti volt a bezárt boltok aránya.

Az adatok szerint közel 1500 élelmiszer- és italbolt zárt be, 1000-nél több iparcikkes húzta le a rolót, miközben csaknem 800 ruhabolt is tönkrement. A boltok az év második felében már a vasárlóerő csökkenésével néztek szembe, ugyanis a reálbérek folyamatosan veszítettek értékükből, így az év végén már kevesebb mint 107 ezer bolt működött.

Úgy tűnik, az idei év sem lesz jobb, a kiskereskedelmi forgalom zuhanása ugyanis az év elején erősödött fel, miután az infláció 25 százalék fölé emelkedett.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük