Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Sokat romlott a megítélésünk: hazánk sokkal barátságtalanabb hely lett a nálunk dolgozó külföldiek szerint


Egy friss felmérés, az Expat Insider szerint Magyarország megítélése sokat romlott azok között, akiket ide küld a munkaadója dolgozni. Az expat általában magas végzettségű munkavállalót takar, akit a külföldi anyavállalata küld ki egy másik országba dolgozni.

Képünk illusztráció Fotó: Waberer’s

Számokban:

  • 2014-ben ebben a felmérésben még 61 ország közül a 28. helyen álltunk, most 53 országból kerültünk a 34. helyre.
  • Az értékelésen belül négy fő terület van: az életminőségben 30., a beilleszkedésben 36., a munkakörülményekben 41., az alapinfrastruktúrákban pedig 38. helyen végeztünk.

Ár-érték arányban viszont nagyon jónak tartanak minket, a 14. helyen állunk. Ennek a listának az élén sorrendben Vietnam, Mexikó, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Malajzia, Indonézia, Kolumbia, Panama, India és Kína áll.

A beilleszkedés könnyűségében 2022-ben Magyarország megítélése romlott a legjobban, ebben 13 helyet estünk vissza a listán egyetlen év alatt.

Ez az alábbiakból adódik:

  • A 13. helyről a 31.-re zuhantunk abban, hogy mennyire könnyű helyben barátokat találni.
  • 61 százalékról 50 százalékra csökkent azoknak az ide küldött külföldieknek az aránya, akik pozitívan nyilatkoznak az itteni szociális életükről.
  • 47 százalékuk kifejezetten nehéznek tartja a helyiekkel való barátkozást, ez jóval nagyobb arány, mint a 36 százalékos globális átlag, és egy év alatt 14 százalékpontos romlást mutat.
  • Az expatoknak már csak 59 százaléka mondja azt, hogy otthon érzi magát nálunk, egy évvel korábban ez még 70 százalékos arány volt.
  • Az egészségügyi ellátásunkat a 46. helyre sorolják, ez a legrosszabb helyezésünk az összes szempont között.

A külföldre küldött, jellemzően menedzser munkavállalók véleménye ugyan fontos, de nem sok köze van egy ország gazdasági fejlettségéhez. Az összesített rangsort Mexikó, Spanyolország és Panama vezeti, Norvégia és Németország ezzel szemben a sor végén kullog, de például Ausztria és Dánia megítélése is jóval rosszabb, mint Magyarországé. A felmérésben résztvevő kiküldött menedzserek leginkább amerikaiak, angolok, indiaiak, németek, olaszok és franciák, az eredmények az ő preferenciáikat és véleményüket tükrözik.

A felmérés inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország az ő megítélésük szerint egyetlen év alatt sokkal bezárkózóbb és barátságtalanabb hely lett.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük