Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Sikerek a hatóság ellenőrzés-sorozata – Így lép fel a kormány a nem fizető munkaadók ellen


Idén azt mutatják a statisztikák, hogy a dolgozók rendben megkapják a minimálbér-emelést, és annak érdekében, hogy ez továbbra is így maradjon, a kormány megfelelő intézkedéseket tesz.

Fotó: Getty Images

A januártól nagymértékben megemelt minimálbér és garantált bérminimum kifizetése kötelező, ennél kevesebbért teljes munkaidőben senki nem foglalkoztatható. A munkabérrel kapcsolatos jogsértésekkel érintett munkavállalói létszám 2018-hoz képest a hatodára, tavaly óta a felére csökkent. A tíz évvel korábbi adatokhoz viszonyítva e mutató több nagyságrenddel esett vissza. A minimálbéren foglalkoztatottak keresete tehát valóban eléri a 2022-től 200 ezer forintos szintet – tájékoztat a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Munkaügyi bírság jár a trükközésért

A munkabért nem vagy nem időben fizető munkáltató részére minden esetben lehetőséget biztosít arra a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság, hogy az eljárás során kitűzött határidőn belül pótolja az elmaradt bérfizetést. Ha így tesz, mentesül az egyébként kötelező munkaügyi bírság alól. A hatósági eljárás ezzel alapvető célját, a dolgozók kenyérkeresetének biztosítását, a jogszerű javadalmazás garantálását éri el ahelyett, hogy a munkaadó egy esetleges bírságösszegre költene.