Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

A kánikula mellett, készítse be az esernyőjét is! Mutatjuk, milyen idő várható a hétvégén


Túlnyomóan napsütéses, meleg idő várható a hétvégén, de szombattól helyenként záporok, zivatarok is előfordulhatnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.Azt írták: pénteken túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható, de elsősorban az Észak-Dunántúlon helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 fok között valószínű.

Szombaton is általában sok napsütés valószínű, de északnyugat felől egy front szakadozott felhőzete érkezik, míg délkeleten még alapvetően napos marad az idő. Helyenként – legkisebb eséllyel az Alföldön – előfordulhat zápor, zivatar is, az északira forduló szél pedig megélénkül, többfelé megerősödhet. A hajnali 15, 23 fokról délutánra 28 és 38 fok közé melegszik fel a levegő, a nyugati megyékben lesz hűvösebb.

Vasárnap Magyarország nagy részén számítani lehet több-kevesebb napsütésre a fátyol- és gomolyfelhők mellett, de átmenetileg erősen felhős területek is előfordulhatnak. Elszórtan zápor, zivatar is várható, és az északi, északkeleti szél többfelé erős lesz. Hajnalban 14, 21, délután 25, 33 fok valószínű, nyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb – olvasható az előrejelzésben.

A kánikula leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet.

– figyelmeztetett Pukoli Dániel, a Köpönyeg orvosmeteorológusa.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy hőségben a növényzet könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros tüzek. Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban. Arra intenek, hogy a hőségriasztás ideje alatt a természetben senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a lángokat. Továbbra is tilos tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, az erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani.