Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rossz hírt kaptak a dohányosok


Az Egészségügyi Világszervezet friss jelentése szerint évente 8 millió ember hal meg dohányzás okozta komplikációk miatt. Annak ellenére, hogy a kormányok és a különböző szervezetek felhívják a figyelmet a veszélyekre, körülbelül 1.3 milliárd ember még mindig használja a dohány valamely formáját és 80%-uk az alacsony, vagy közepes bevételű országokban él. A dohányzásnak nincs biztonságos szintje. Még a passzív dohányzás is komoly komplikációkhoz vezet, mint például szív-és érrendszeri betegség és rák.A szájüreg az első belépőnyílás a testbe és egy komplex és diverz mikroorganizmus közösségnek, az úgynevezett orális mikrobiom otthona. Ezek az organizmusok harmóniában élnek egymással. Védik a száj normális környezetét, segítik az emésztést, szabályozzák az immunrendszert és támogatják az egészséget. De ha ezt az egyensúlyt megzavarják, az ínygyulladáshoz, gyulladáshoz és komoly betegségekhez, mint például szívbetegséghez, rákhoz, máj- és vesebetegséghez vezet.

A dohányzás elszaporítja a káros baktériumokat a szájban

Számos tényező okozhatja a száj bakteriális összetételének a változását, például a rossz szájhigiénia, étrend, alkohol és dohányzás. A kutatók megvizsgálták, hogy pontosan mely baktériumfajták érintettek. 128 egyén szájának egészségét vizsgálták meg, olyanokét, akik részt vettek egy 2014/2016-ban végzett, a véredény és az anyagcsere egészségét vizsgáló tanulmányban. Egyértelmű eltérést találtak a dohányosok és a nem dohányosok szájában jelenlévő baktériumok között.

A dohányosok szájában több volt a káros baktérium, például a  Fusobacterium, a Campylobacter és a Tannerella forsythiaEzek a baktériumok ínybetegséget okoznak és növelhetik a szívbetegség kockázatát, mivel gyulladást és más káros hatásokat idéznek elő a szervezetben.

Hogyan hat a dohányzás a szájbiomra

A dohány és a cigaretta számos mérgező anyagot tartalmaznak, nikotint, kátrányt, radioaktív vegyületeket, ólmot és ammóniát. Ezek közül sok a dohány égésekor keletkezik. A cigaretta égésekor ezek a vegyületek belépnek a szájüregbe és megváltoztatják a környezetet: csökkentik az oxigénszintet, megváltoztatják a kémhatást és megakadályozzák a megfelelő nyálképződét. A nyál nem csak nedvesen tartja a szájat és segíti az emésztést, hanem fontos antibakteriális tulajdonságai is vannak, melyek segítik elpusztítani a veszélyes mikrobákat és egészségesen tartani a szájüreget. A száraz és alacsony oxigénszintű száj lehetővé teszi a káros baktériumok szaporodását. Ezen organizmusok túlburjánzása tönkreteszi a normális esetben a fogak, a nyelv és a szájpadlás felületén található egészséges baktériumok egyensúlyát.

Nikotin

A cigarettában gyakran megtalálható vegyület a nikotin. Ez a méreg növeli bizonyos káros baktériumok, például a P. gingivalis felületén lévő proteinek számát. Ezek a proteinek, vagy receptorok előnyt nyújtanak a normál baktériumokkal szemben és lehetővé teszik, hogy szilárdan olyan felületekhez tapadjanak, ahol kolóniákká szaporodnak és biofilmet alkotnak. A fogbiofilm egy komplex mikroorganizmus közösség, mely a fogakon és más kemény felületeken képződik. Kontrollálatlanul lepedéket képeznek, foggyökérhártya-gyulladást, ínybetegséget és fogszuvasodást okoznak.

Dohányzás és komoly betegségek

Ezek az abnormális kolóniák hatással vannak az immunrendszerre, lassú gyógyulást, gyulladást és még antibiotikum rezisztenciát is előidéznek. Az ínybetegség által okozott krónikus gyulladás fogvesztéshez és az ínyszövet romlásához vezet, ami összefüggésben áll a rendszerbetegségekkel például szív- és érrendszeri betegségekkel.

Egy másik baktérium, a Streptococcus mutans szintén felszaporodhat az erős dohányosok szájában. Ez az organizmus gyakran jelen van egészséges körülmények közt, de amikor a környezet megromlik, elszaporodik és a fogbiofilm részét alkotja, ami fogszuvasodáshoz és szájrákhoz vezet.

Az elektromos cigaretta

Az elektromos cigaretták akkumulátorral és fűtőelemmel működnek, ami felmelegít egy folyadékot. Ez aeroszolt hoz létre, amit cigarettázó belélegez. A folyadék különböző ízesítőket, valamint káros vegyületeket, például nikotint és ólmot tartalmaz. A kezdeti kutatások azt mutatják, hogy az elektromos cigaretta nem jó alternatívája a dohányzásnak. Bár a száj mikrobiótára való hatásuk nem igazán tanulmányozott, az elektromos cigarettázóknál megfigyelték az olyan baktériumok fokozott szaporodását, mint a Fusobacterium és a Bacteriodales. Mindkét baktérium foggyökérhártya-gyulladást, ínybetegséget okoz.

Visszafordíthatók ezek a változások?

Az világos, hogy a cigarettában és a dohány más formáiban lévő káros vegyületek komoly betegségekhez vezetnek, melyek gyakran a szájüregben kezdődnek. Jó hír, hogy ezek megelőzhetők és a kockázat csökkenthető. Bár időbe telhet, a szájbiom egészséges diverzitása helyreállítható a dohányzás abbahagyásával. Ez csökkenti az ínybetegség kockázatát, segíti a nyáltermelést és javítja az egészséget.

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás és a kormányok és szervezetek, például az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire, különösen a fiatalok körében.

(Forrás: The Conversation: https://theconversation.com/)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük