Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rossz hírek közöltek a nyugdíjszakértők a nyugdíjkorhatár emelésről


Farkas András szerint 2040 körül lesz az első olyan pillanat, amikor tényleg nagyon megnehezedik a nyugdíjrendszer finanszírozása, legkésőbb ekkor elkerülhetetlenné válik a nyugdíjkorhatár emelése.

A tervek szerint 2025-ben lépne életbe egy, a nyugdíjrendszert jelentősen módosító jogszabály.

Az szmo.hu Farkas András nyugdíjszakértőt kérdezte ezzel kapcsolatban. A reform első lépéseként 2023 végéig készítenek egy nemzetközi tanulmányt is, amely mindezt megalapozza majd.

A nyugdíjszakértő szerint most két dologhoz kellene azonnal hozzányúlni, amelyek nagy mértékben javíthatnák a nyugdíjrendszert.

  1. Meg kellene reformálni az inflációhoz kötött nyugdíjemelést,
  2. létre kellene hozni a foglalkoztatói nyugdíjpillért.

Szerinte nagyon sok méltánytalanságot okoz, hogy a nyugdíjemelés kizárólag az inflációhoz kötött, mert minden olyan évben, amikor a nemzetgazdasági átlagkereset növekedése meghaladja az infláció növekedését, a nyugdíjak automatikusan relatíve egyre kisebbek lesznek az átlagkeresetekhez képest.

Van egy elszegényedési csúszda is a rendszerben, amit úgy lehetne megfogni, hogy a nyugdíjemelés során lenne egy külön elem a rendszerben, ami lehetővé tenné, hogy attól is függjön a nyugdíjemelés, hogy melyik évben állapították meg az érintett személynek a nyugdíját.

Forrás: Propeller.huszmo.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük