Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg ittas sofőrt csípnek nyakon a magyar utakon: ennyi idő után ülhetnek volán mögé az autósok, ha alkoholt ittak


Ugyebár Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van érvényben, ha ittas vezetésről van szó. De mennyi időnek kell eltelnie, hogy alkoholfogyasztás után kocsiba ülhess?

Készítő: Varga György
|
Forrás: MTI/MTVA

Mi is figyelmeztettünk mindenkit az egyik cikkünkben, hogy fokozott ellenőrzések lesznek húsvétkor, így nem volt érdemes egyetlen korty alkohol sem inni, ha mi ültünk a volánnál.

A rendőrség közzé is tettemilyen volt a mérleg a március 28. 0 órától egészen 2024. április 1. 24 óráig tartó hosszú hétvégén. Az idősávban 1112 embert állítottak elő, köztük 368 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, és további 85 személyt ittas vezetés gyanúja miatt. Biztonsági intézkedés 470 esetben történt.

Szóval húsvétkor elég sokan beleestek abba a hibába, hogy ittasan vezettek. A galériánkban megmutatjuk, ilyenkor mennyi időt érdemes várni, hogy ne kerüljünk veszélybe.

Az ittas vezetést továbbra is szigorúan veszik Magyarországon. Ez a szakértők szerint nem is baj, mert ha így vezetünk, akkor nem csak magunkat, de másokat is veszélyeztetünk.

Számos országban lazábbak a szabályok, de az alkoholfogyasztási adatokból az látszik, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok és az alkoholizmus aránya, így érthető a szigorú szabályozás.

A véralkoholszint az alkohol fogyasztását követően fokozatosan csökken, óránként nagyjából 0,15 ezreléket. Egy üveg világos sör elfogyasztása után nagyjából másfél órát mindenképpen várni kell.

Egy-két feles három-négy órára is kizárja az autóvezetést. Ezek az értékek persze minden embernél és minden pillanatban mások. Az alkohol lebontását befolyásolja az étrend, valamint az általános egészségi állapot.

Az ittasság hatásai között számolni kell a posztalkoholos állapottal, a másnapossággal is. A levegő- vagy véralkoholszint ekkor már nem észlelhető, tehát a törvény szerint lehet autót vezetni, de a kialvatlanság, fejfájás, és egyéb dolgok miatt nagyon óvatosnak kell lennünk ekkor is.

Az ittas vezetés befolyásolja a biztosítók által nyújtott kártérítés összegét is. Ha a balesetért felelős sofőr ittas volt, akkor a biztosító megtéríti a kárt a kötelező felelősségbiztosítás alapján, de a kifizetett kártérítést az ittas járművezetőnek utólag a biztosító részére ki kell fizetnie.

 

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük