Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg gyászolót érintő döntést hozott a kormány a temetkezésnél


Végleg lemondott a kormány az évek óta tologatott szociális temetkezési törvényről, amelyet legutóbb 2022-ben határozott meg 2025-re. Eszerint az állam a rászorulóknak ingyenesen biztosított volna sírhelyet és koporsót vagy urnát, de az elhunyt rokonának közre kellett volna működnie a halott temetésre való előkészítésében, a sír kiásásában, visszahantolásában.

fotó: depositphotos

A kormány 2025-től sem vezeti be a szociális temetés intézményét, hanem végleg törli. „A jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról” című saláta-törvényjavaslatba rejtett paragrafust a hvg szúrta ki.

A MÓDOSÍTÁS ELŐTERJESZTŐJE, TUZSON BENCE IGAZSÁGÜGYI MINISZTER NEM INDOKOLTA VAGY RÉSZLETEZTE A JAVASLATOT,

miközben egy másik, a jogalkotási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatában megerősítené, hogy a jogszabályokhoz kötelező legyen indoklást adni. Az említett törvényjavaslatban bemutatják azokat a „társadalmi, gazdasági, szakmai okokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik”.

A kormány a temetkezési törvényt 2013-ban módosította úgy, hogy a rászorulóknak az állam ingyenesen ad sírhelyet és koporsót vagy urnát, de az elhunyt rokonának vállalnia kell, hogy ő, vagy akit felkér, közreműködik a halott temetésre való előkészítésében, a sír kiásásában, visszahantolásában. Az elképzelést azonban elutasította a közvélemény.

A határidőt már néhány hónap után 2014-ről 2015-re módosították, aztán újra és újra, a 2022-ben meghatározott legfrissebb határidő a bevezetésre 2025 lett volna.

Egyre növekszik a temetkezési szegénység, az Ökumenikus Egyház megoldást keres a szociális temetés lehetőségének elengedése után. A kormány bejelentette, hogy végleg lemond a szociális temetkezési törvényről, amelynek bevezetési határidejét legutóbb 2022-ről 2025-re módosította. Ez a törvény ingyenes sírhelyet és koporsót vagy urnát biztosított volna a rászorulóknak – vázolták a helyzetet.

Az Ökumenikus Egyház vezető lelkésze, Tóth Mihály aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. „Egyre súlyosabb a temetkezési szegénység, ami megnehezíti a rászorulók számára, hogy méltó módon búcsúzzanak szeretteiktől” – mondta el. A temetkezési költségek az elmúlt években jelentősen emelkedtek, és a koporsós temetés átlagos ára már 500 ezer forint felett van. A hamvasztásos szertartás is drágult, és közel került 350 ezer forinthoz.

Az Ökumenikus Egyház elkötelezett a méltó búcsúztatás mellett, függetlenül az anyagi helyzettől. Az egyház számos megoldást kínál a gyászolóknak, beleértve az ökumenikus szertartásokat, a családi gyászbeszédet és a lelki tanácsadást – írták.

Mit tehetnek a gyászolók?

Ha nem engedhetik meg maguknak a hagyományos koporsós temetést, fontolják meg a hamvasztást és szórást. Kérjék a családtagok és a barátok segítségét a temetés költségeinek fedezésében a drága és nagy koszorúk helyett – javasolja az Ökumenikus Egyház, mely ingyenes tanácsadást és támogatást nyújt a gyász folyamatában. Közleményük szerint elkötelezettek a gyászolók támogatása mellett, és továbbra is azon fog dolgozni, hogy mindenki számára elérhető legyen a méltó búcsúztatás. Keresik a megoldást a kegyeleti szolgáltatók bevonásával is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük