Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rendesen bevásárolt a Magyar Honvédség harckocsikból


Hónapokon belül elkezdik használni a Magyar Honvédség alegységei a Gidrán páncélozott harcjárműveket. Emellett hamarosan elindul a magyarországi harcjárművek gyártása is. Közben folytatódik a honvédség fiatalítása.

Fotó: Thomas Imo/Photothek via Getty Images

A Magyar Honvédség parancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz és a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf közösen jelentették be Magyarország Kormánya Facebook-oldalán, hogy megérkeztek hazánkba a Gidrán harckocsik, amelyeket Törökországtól vásárolt a honvédség.

2020 decemberében jelentették be, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként háromszáz darab 4X4-es, páncélozott, többcélú harcjárművet vásárolnak a Magyar Honvédség számára. A Nurol Makina által kifejlesztett és gyártott, már harci tapasztalatokat is gyűjtött Ejder Yalcın többcélú, moduláris járműveket a gyártó a magyar igényeknek megfelelően alakította át, és az első tíz Gidrán 2021. február 8-án és 9-én éjjel gurult be a tatai laktanyába – számolt be a honvedelem.hu.

Nem ez az egyetlen újdonság

Tavaly augusztusban érkezett meg hazánkba az első PzH2000 típusú önjáró löveg, amely egy német gyártású önjáró tarackágyú, ezt jelenleg a Krauss-Maffei Wegmann német vállalat gyártja. 2022 novemberében pedig arról számolt be a honvédség, hogy érkeznek a Hiúz nevezetű gyalogsági harcjárművek.

Ez pedig azzal áll összefüggésben, hogy

MAGYARORSZÁG 2026-RA TŰZTE KI EGY NEHÉZ, EGY KÖZEPES ÉS EGY KÖNNYŰ FEGYVERZETŰ LÖVÉSZDANDÁR LÉTREHOZÁSÁT.

Az új alakulatok létrehozásánál és felfegyverzésénél a Magyar Honvédség főleg a német mintára alapoz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük