Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rekordszámú cégbedőlési hullám söpört végig Magyarországon


Rekordszámú cég fejezte be a működését az elmúlt évbe, többéves csúcsokat döntött a cégbedőlési hullám Magyarországon.

Mi történt? Az Opten adatai szerint több mint 12 200 darabbal csökkent a teljes magyar cégállomány 2023-ban. Hatéves mélypontra esett a cégalapítások száma is, 25,7 ezer új vállalkozás alakult, ami több mint 13 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest – írja a Portfolio.

Ugyanígy az új felszámolási eljárások is hatéves csúcsot döntöttek. A végelszámolást indítók száma is igazán magas, meghaladta a 13,5 ezret.

Kontextus. A koronavírus-járvány alatt a kormány moratóriumot hirdetett a cégbírósági folyamatokra, ezért sok procedúra csak a vállalkozás bedőléséhez képest évekkel később indult meg.

Mennyi a frissen elindított bezárás? 2023-ban szeptembertől decemberig 6640 darab felszámolási eljárás indult meg. Mivel az eljárások lezárása több hónapot, akár több évet is igénybe vehetnek, ez a szám 2024-ben jelentkezik majd nagy valószínűséggel a cégmegszűnéseknél.

Alföldi Csaba, az Opten szakértője szerint 2023 nyara óta csökkenő trend látszik az induló eljárásoknál, de az idén januári 1484 megindult procedúra még így is kiemelkedően magas többéves összehasonlításban: a tavalyinál 21,8 százalékkal magasabb, a júniusi csúcsnál viszont 40 százalékkal alacsonyabb.

Melyik szektor leginkább érintett? A legrosszabb összkép az építőiparban látszik: 25 százalékkal kevesebb új cég alakult az építőiparban, a megszűnő vállalkozások száma szintén hatéves rekordon áll: 5033 vállalkozás húzta le a rolót. A tavalyi induló felszámolási eljárások és a végelszámolások száma 5054 darabra emelkedett.

Hasonlóan rossz a helyzet a kiskereskedelemben is tavaly összesen 6054 felszámolási eljárás indult meg a szektorban, míg 2217 vállalkozó kezdeményezett végelszámolást.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük