Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rekordmagas a dolgozó nyugdíjasok száma: sohasem dolgoztak még ennyien a nyugdíj mellett hazánkban


Miközben egyre szükségesebbnek látszik a hazai nyugdíjrendszer átalakítása, a KSH adatai szerint rekordmagas azon 65 év feletti magyarok száma, akik a nyugalmas időskor helyett inkább tovább dolgoznak. A tudatosan tervezett visszavonulás teremtheti meg az anyagilag is stabil, békés időskort, az egészség veszélyeztetése helyett az öngondoskodás jelent valódi megoldást, amit az aktív évek alatt sosem késő elkezdeni – véli az OTP Nyugdíjpénztár szakértője.

2024. februárjára a magyar lakosság 20 százaléka lett 65 évesnél idősebb, ám a születések száma alacsony: a 15 év alattiak aránya mindössze 14,4 százalék – derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) legfrissebb, áprilisban közzétett jelentéséből, amely részletesen szól a magyar állami nyugdíjrendszer helyzetéről. Az OECD tagországok átlaga a társadalmi reprodukciót illetően pozitívabb, az idős lakosok 18, míg a gazdaságilag majdan aktívvá váló 15 éven alattiak aránya 17,2 százalék.

Magyarország nem egyedüliként küzd az alacsony születésszámmal, az elöregedéssel, a nyugdíjrendszer átalakítása számos országban van napirenden. Idehaza egyre több 65 év feletti tér vissza a munka világába, tizenhárom év alatt egyenesen megháromszorozódott a számuk. A KSH legfrissebb adatai szerint 2023-ban 114,7 ezer 65-74 éves kor közötti honfitársunk dolgozott, ami az érintett korosztály 10,1 százalékát jelenti. A 2010-es 3,3 százalék és a mostani eredmény közötti óriási különbség utalhat az állami ellátás összegével való elégedetlenségre, a világjárvány, a háború, az infláció hatásaira is.

„Az elmúlt években számtalan cég nyugdíjas munkavállalók visszafoglalkoztatásában látta a megoldást a munkaerőhiányra, miközben mi is tapasztaljuk ügyfeleink részéről a jövedelem, az állami nyugdíj kiegészítése iránti növekvő igényt. De ez semmiképp sem mehet az egészség kárára. A kulcs az anyagi igényeink korai felismerésében rejlik: ha tudatosan tervezzük meg a pénzügyeinket idősebb korunkra, még gazdaságilag aktív éveinkben, kiszámítható és nyugalmas évekkel számolhatunk. Sosem késő elkezdeni a nyugdíjas évekre való megtakarítást és igénybe venni a befizetések után járó 20 százalék adó-visszatérítést” – mondja Budai József, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük