Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Reagált a fogyasztóvédelem a brutális gázszámlákra: szerintük nem tisztességtelen az MVM számlázása


 Átalánydíjas gázfogyasztóként az éves elszámolás után jelentősen megnőtt a gázszámlájuk több ezer magyar fogyasztónak. Akkor is, ha egyébként átlag alatti fogyasztók voltak, amely esetben rezsicsökkentett áron járna az energiahordozó – írja a 24.hu.

A szolgáltatót megkereste a 24.hu, s megkérdezték miből adódik ez, a weboldalán is megjelent tájékoztatást küldte el a lapnak. Eszerint a július 31-e (a kedvezményes év fordulója) előtti jellemzően négy hónapban történő éves leolvasás esetén az elszámolószámlát követően a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti éves kedvezménykeretet várhatóan megközelítő vagy túllépő ügyfél azt tapasztalhatja, hogy a részszámlák fizetendő értéke megnövekedett. A július 31-éig tartó időszakra kiállított részszámlák – a fűtési szezon fogyasztásának mértékétől függően – tartalmazhatnak magasabb arányban lakossági piaci árat, de akár csak azt is. Felügyeleti szervük, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal azt írta megkeresésünkre, hogy számlázási ügyekben az MVM az illetékes.

AZ MVM tájékoztatójában van egyébként egy olyan ábra is, amiből világosan kiderül, hogyazonos fogyasztás mellett eltérő összegű számlákat kaphatnak a fogyasztók, pusztán amiatt, hogy eltérő időpontban van a leolvasásuk.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a 24.hu megkeresésére a tavalyi évről szóló, az Országgyűlés számára készült beszámolójában leírtakra hivatkozott.

A korábbi évekhez képest – figyelemmel az energiaválságra – az év második felétől megnövekedett azon fogyasztói jelzések száma, amelyek a különböző közműszolgáltatók elszámolási, számlázási, illetve panaszkezelési és ügyfélszolgálati elérhetőségét érintették. A fogyasztók különösen az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. magatartását kifogásolták. Ezen panaszok a hatóság hatáskörének hiányában megküldésre kerültek a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező kormányhivatalok részére.

A lap megkereste a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztériumnak, illetve Budapest Főváros Kormányhivatalának (BFKH) is – válasz utóbbitól érkezett. Azt írták, hogy a BFKH fogyasztóvédelmi osztálya az elszámolási metódust korábban megvizsgálta és megállapította, hogyaz MVM számlázási gyakorlata nem jogellenes, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot nem valósít meg.Az MVM Next Zrt. honlapján közzétett információ és az elszámolás elvégzése megfelel a vonatkozó kormányrendeletben foglaltaknak – szögezték le.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük