Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rasszista a nevük, ezért átkeresztelik a cigánymolyt és a cigányhangyát


Két rovarfaj, a cigánymoly és a cigányhangya nevét megváltoztatták, mivel azok véleményük szerint sértőek. Az Amerikai Rovartani Társaság megváltoztatta döntése mögött az áll, hogy nem szeretnének rasszista jelzővel illetni egy rovart, számolt be a Noizz.

Gypsy moth (Lymantria dispar) on an apple tree closeup

Nem az első eset, hogy a rovartani szervezet ilyen okból megváltoztatta egy, sőt azonnal két állatfaj nevét. Eddig csak akkor került sor névváltoztatásra, ha kiderült, hogy tudományos szempontból nem pontos a meghatározás.

Michelle S. Smith, a szervezet elnöke szerint két ok is van a döntés mellett, egyrészt a cigány (gipsy angolul) szót már régóta kikérik maguknak a romák, másrészről senki nem szeretné, ha egy kártékony, invazív állatfajt neveznének el róla.

Már nem is zsidóznak

A rovartani társaság folyamatosan figyeli a gyakori rovarok neveit, hátha sértő vagy pontatlan valamelyik. Körülbelül 20 évvel ezelőtt a halak szakértői is átneveztek egy kopoltyúst zsidóhalról góliát sügérre.

A cigánymolyok kifejezetten kártékony állatok a hernyó állapotukban, egész erdőket tudnak levélmentesíteni, a társaság korábbi vezetője szerint. A nevüket a lárva állapotukban meglévő kis szőrös tasakjaikról kapták, amelyekkel mérföldeket tudnak repülni a széllel, ez a vándorlás pedig a cigányok életmódjához hasonlította őket. Egy másik lehetséges magyarázat a kifejlett lepkék színét veszi alapul, amely hasonlít a romák bőrszínéhez.

Természetesen fog kelleni egy új név ezeknek az állatoknak, ami egy több hónapos procedúra lehet. Amíg meg nem találják a helyes meghatározást, marad számukra a latin nevük, Lymantria dispar.