Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Pénzeső jön a roma diákoknak: jelentősen megnövelik a rendőrnek készülő cigány fiatalok támogatását


Emelnek a roma származású, rendőrnek készülő középiskolás fiatalok ösztöndíjain – derült ki a Magyar Közlöny Értesítőjéből.

Képünk illusztráció Fotó: 8200.hu

2010 óta létezik az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) egy 2014-ben módosított utasítás „a cigány származású fiatalok rendőrré válásának elősegítése érdekében a Rendőrség által biztosított támogatási rendszer létrehozásáról”.

Amíg a cím cigányokról szól, a szöveg már romákról ír: a cél „a rendőrségi állomány utánpótlási bázisának szélesítése érdekében a roma származású fiatalok részére a rendőri pálya választásának ösztönzésére szolgáló támogatási rendszer létrehozása”.

A szerda esti Hivatalos Értesítőben megjelent új utasításban Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány kiterjeszti a rendszert a középiskolákban, szakiskolákban és a felsőoktatásban nappali tagozaton tanulókon kívül a felsőoktatási intézményekben „levelező képzés munkarendje szerint szervezett képzésben” részt vevőkre is.

Jelentősen emelik a támogatások összegét, amihez a pénzt a középiskolásoknál a főkapitányságok, az egyetemistáknál az ORFK költségvetéséből adják.

  • A tanévenként ruhapénz 25 000 forintról 50 000-re,
  • az ingyenes tankönyveken kívüli taneszközökhöz a hozzájárulás 4500 helyett 15 000-re,
  • a tanulmányi eredménytől függő havi támogatás 2000 és 5000 közötti összegről 10 000 és 25 000 közöttire nő.

Ehhez vállalni kell az érettségit, évismétlés nem történhet, és legalább 3,0 átlagot kell elérni.

A pályázóknak a büntetlen előéleten, testi-lelki alkalmasságon kívül különleges feltételeknek is meg kell felelniük, ami az eddigi utasításban is szerepelt.

Ilyen feltétel a „kifogástalan életvitel és jó hírnév a pályázó vonatkozásában; a pályázó hozzátartozóinak és a vele egy háztartásban élőknek az életvitele a szolgálat törvényes és befolyástól mentes ellátását nem veszélyezteti”. Ezt a rendőrség a támogatási szerződés hatályának tartama alatt bármikor ellenőrizheti.

Emellett írásbeli nyilatkozatot kell benyújtani a pályázó roma származásáról. Az új utasítás csütörtöktől máris hatályban van.

A pályázatot minden év április 30-ig kell kiírni. A benyújtás határideje június 30., az elbírálásé augusztus 31.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük