Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Panaszt tettek a kis benzinkutasok a benzinárstop alatti intézkedések miatt a Mol ellen


Ha a versenyhivatal elmarasztalja a Molt, a független benzinkutak kártérítési pereket indíthatnak az olajipari vállalat ellen.

Fotó: Bús Csaba Magyar Nemzet

A hazai magántöltőállomásokat képviselő Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) és az Európai Unió Versenyhatóságához egyaránt beadvánnyal fordult a Mol 2022-es benzinárstop alatti egyes intézkedései miatt. Mindezt Gépész László, az FBSZ alelnöke erősítette meg a Népszavának, a cikket a Blikk szemlézte.

Mint ismert, az üzemanyagárstop idején a független hazai benzinkutak egyedüli üzemanyag-beszállítója a Mol maradt. Az FBSZ szerint a Mol visszaélt a helyzettel, komoly károkat okozva a kis benzinkutaknak, s a szervezet hiába próbált a hazai olajóriással egyeztetni, nem jártak sikerrel, ezért most a GVH-hoz és az Európai Unió Versenyhatóságához fordulnak.

Az üzemanyagárak korlátozása alatt több független benzinkút kénytelen volt bezárni, mivel a Mol csak kedvezőtlen feltételekkel biztosította volna az üzemanyag-ellátást. De az is előfordult, hogy a kutak a megrendeléseiknek csak egy részét kapták meg, vagy heteken át semmit, így jelentős térségek maradtak teljesen ellátatlanul.

Az ársapka megszüntetésével a korábbi beszállítók is visszatértek a piacra, a korábban bezárt független kutaktól 2022-ben elpártoló vásárlók azonban nem tértek vissza maradéktalanul, ami több töltőállomás megszűnéséhez vezetett. Amennyiben a versenyhivatal elmarasztalja a Molt, a független benzinkutak egyedi kártérítési pereket indíthatnak az olajipari vállalat ellen – emelik ki a cikkben.

De azt is megírtuk, hogy a bőven 600 forint feletti üzemanyagárak sajnos egyre több embert késztetnek arra, hogy fizetés nélkül távozzanak tankolás után. Noha konkrét statisztika nem áll rendelkezésre az ilyen jellegű lopásokról, a tolvajok felderítése is csak a szerencsén múlik az esetek többségében, és még ha le is buknak, nem túl súlyos a várható büntetés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük