Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Öt év múlva már munkáink felét végezhetik el a gépek


2025-re már a munkafeladatoknak a felét gépek végezhetik és ez a változás tovább ronthatja az emberek közti egyenlőtlenséget – áll a Világgazdasági Fórum (WEF) előrejelzésében.

A nemzetközi agytröszt szerint ez a „robotforradalom” 97 millió új munkahely létrehozását teszi lehetővé, ugyanakkor majdnem ugyanannyit meg is szüntet, és ez egész közösségek létét fenyegetheti – idézi a BBC.

Jelenleg a munkafolyamatoknak közel egyharmadát végzik gépek, de 2025-re nagyobb eltolódás várható.

Az automatizálás elsősorban a rutinmunkákat, valamint az adminisztrációban ma még kézzel végzendő, adatrögzítési munkaköröket, vagyis a legalacsonyabb képesítésű, legrosszabbul fizetett dolgozók millióit teheti feleslegessé. Ezzel szemben új munkalehetőségekre számíthatnak azok, akik tanácsadás, döntéshozás, kommunikáció, interaktivitás terén jártasak. Konjunktúra várható az egészségügy, a big data-szektor, valamint a zöld gazdaság terén is.

A Fórum 300 nagyvállalatot mért fel a világ minden tájáról, amelyek összesen 8 millió embert foglalkoztatnak. Az alkalmazottak több mint 50%-a nyilatkozott úgy, hogy bizonyos területeken az automatizálás felgyorsulását várják, míg 43% szerint a technológiai fejlődés munkahelyek megszűnésével fog járni.

A WEF felhívja a figyelmet arra, hogy a világjárvány felgyorsította az új technológiák bevezetését, mivel a cégek igyekeztek költségeiket csökkenteni és új munkamódszereket követni. Így azonban a dolgozókat jelenleg két veszély fenyegeti: az egyik az egyre szélesebb körű automatizálását, a másik pedig covid-járvány okozta recesszió.

Ezek a dolgok elmélyítették a már eddig is létező egyenlőtlenségeket a munkaerőpiacon, és megfordították azokat az eredményeket, amelyek e szférában a 2007-2008-as globális pénzügyi válság óta elértek – jelentette ki Saadia Zahidi, a WEF ügyvezető igazgatója. Éppen ezért millióknak kell új képesítéseket szerezniük, hogy nem maradjanak le még jobban a változásokkal, a kormányoknak pedig a jelenleginél erősebb biztonsági hálókat kell kiépíteniük a munkanélkülivé váltak számára.

szeretlekmagyarorszag.hu