Őszi munkálatok a kertben – Tájékozódjon a szabadtéri égetés helyi szabályairól!

szabadteri-egetes

Szeptemberben megkezdődnek az őszi munkálatok a kertekben, több kerti hulladék képződik, s a komposztálás mellett gyakran választják a kerttulajdonosok a növényi hulladékok elégetését.

Környezetünk és a saját biztonságunk érdekében fontos, hogy tisztában legyünk a szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival:

– A kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között. Ha önkormányzati rendelet szabályozza a belterületi égetést, akkor csak a rendeletben meghatározott feltételekkel, illetve időtartamban lehet az égetést végrehajtani. A tüzelés megkezdése előtt mindenképp tájékozódjon a helyi önkormányzatnál az égetés helyi szabályairól!

– Szabadtéri külterületi (tarló, lábon álló növényzet, avar és egyéb növényi hulladék) égetést engedélyeztetni kell a terület szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltséggel. Az engedélyezés illetékköteles, és az égetés megkezdése előtt legalább 10 nappal korábban kell kezdeményezni.
– Az egyéb hulladékok égetése tilos és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat.
– A jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható.

További jó tanácsok, hogyan előzzük meg a szabadtéri tüzeket:

– Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket! A kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem az erdőkre és mezőgazdasági területekre is.
– Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!
– Tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
– Szabadban a tüzelés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható. Gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szélben visszagyullad! !
– Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül! Veszély esetén, vagy ha arra már nincs szükség, a tüzet el kell oltani.

– Mindig tájékozódjon a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtson tüzet!
– A kerti tüzelés helyett válassza inkább a környezetkímélőbb komposztálást, ágdarálást, amivel hasznos tápanyagokat is visszanyerhet!

Ha tüzet észlelnek hívják a 112-es segélyhívó számot!
A tüzek az anyagi károk mellett az emberek és állatok életét, valamint természeti kincseinket is veszélyeztetik.

Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be a szabályokat, aki tüzet gyújt, azt ne hagyja őrizetlenül, hiszen magát és környezetét is veszélybe sodorhatja.

Előzzük meg együtt a szabadtéri tüzeket!

Katasztrófavédelem

Vélemény, hozzászólás?