40 eve varos vasarosnameny
ket-evtizede-hunyt-el-a-zahonyban-szuletett-nemzetkozi-hiru-termeszetfesto-9
20 éve, október elsején hunyt el az előző század egyik legjelentősebb természetfestője, Csergezán Pál.
Az 1924-ben Záhonyban született, alapiskoláit Kisvárdán elvégző, szülein keresztül Mándokhoz is kötődő, regényes életpályájáról híres alkotó elsősorban külföldön szerzett nagy elismertséget magának. Magyarországon több műfajban is jeleskedett. Grafikusként, tankönyv- és regény-illusztrátorként, igényes diafilmek készítőjeként, majd természetfestőként vívott ki komoly szakmai tekintélyt. Hosszabb ideig alkotott Németországban és a perzsa sah udvarában.

Napjainkban elsősorban a vadásztársadalom gondozza az örökségét. A Millenniumi Vadászati Emlékbizottság által 2000-ben, a záhonyi városháza falán leleplezett emléktáblájánál minden jubileumi év alkalmával elhelyezik a megemlékezés és a tisztelet koszorúját a Dr. Béres József Kollégium zöldkörének diákjai. A Pilisi Parkerdő Zrt. pedig éppen 10 éve avatta fel a megemlékezés jegyében a Nagy-Kopasz 559 méter magas csúcsán épült különleges, 23,5 méteres Csergezán Pál-kilátót.

További képek a festményeiről, a könyvillusztrációkról:

Tancsik Róbert

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?