40 eve varos vasarosnameny

Őszi környezetvédelmi nap a gergelyiugornyai Petőfi Sándor Tagintézményben

Vásárosnamény-Gergelyiugornya – Manapság sokat hallhatunk a környezetszennyezésekről, természeti katasztrófákról, környezeti problémákról, melyek olykor nemcsak regionális, hanem világi méretűek lehetnek. Sokan bele sem gondolnak, hogy ezeket a problémákat mi emberek okozzuk, így a mi felelősségünk a szennyezések, katasztrófák megelőzése valamint helyreállítása is. Az ember megjelenése óta használja, felhasználja és kihasználja a természetet. Földünk életteret biztosít több millió élőlénynek, bár Magyarország csak egy kis „töredéke” Európának, de emberi kötelességünk vigyázni, óvni és fenntartani utódainknak a vizeinket, földjeinket, a bennünket körülvevő légteret és természeti értékeket.

Idén szeptember 16. és 22. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről – évre népszerűbb Magyarországon. Főként erre kívánta felhívni a figyelmet a Bereg szívében székelő gergelyiugornyai Petőfi Sándor Tagintézmény is, ahol az Európai Mobilitási Hét programsorozat berkein belül Környezetvédelmi napot tartott az intézmény.

Az Európai Mobilitási Hét programsorozatához idén is több mint 200 település csatlakozott, ahogyan Vásárosnamény is. A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A közlekedésért felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz. Az idei év mottója: „Mix and move!”. Témája: közlekedési mulitmodalitás.

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Környezetvédelmi napon, a gyerekek alsó és felső tagozatonként, tíz különféle állomáson mérettethették meg magukat. A nap remek hangulatban és kellemes időben zajlott az iskola udvarán. A csapatok és tagjaik lelkesen keresgélték a helyszíneket az iskola udvarán, ahol játékos vetélkedők, rejtvények és közlekedésbiztonsági feladatok garmadája várta őket. Az állomások között nővényismeret, állatismeret, szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, tudatos vásárlás, egészséges táplálkozás, ügyességi feladatok, és keresztrejtvény volt fellelhető, emellett egy hatalmas KRESZ pálya és egészségfelmérés várta az iskola diákjait. Összességében tehát elmondható,hogy a program elérte a célját, sikerült a tanulók figyelmét felhívni a hazai – és világméreteket öltő – aggasztó hulladékhelyzetre, a környezetvédelemre és a biztonságos közlekedésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Vélemény, hozzászólás?