Közzétette - Kategória - Hírek és érdekességek a Beregből, Szatmárból és a Beregi-Tiszahátról, Panyola, Regionális hírek, Vezér cikkek

TWITTER BEJEGYZÉSEK

INSTAGRAM KÉPEK

FACEBOOK VIDEÓK

RENDEZVÉNY KÉPEKBEN

FACEBOOK OLDAL

Ősi beregi és szatmári értékek mentén – hazánkban egyedülálló farsangi felvonulás volt Panyolán

Panyola –  Magyarországom egyedülálló farsangi felvonulást tartottak Panyolán, ahol a jelmezes farsangolók jókedvvel, vidámsággal, viccelődő népszokásokkal űzték el a telet.

A VII. Hagyományőrző Farsang előfutáraként, nívós szakmai napot tartottak a vásárosnaményi Beregi Múzeumban, ahol a beregi és szatmári népi hagyományairól, farsangi szokásairól tartottak előadásokat. A Múzeumban emellett egy szemet kápráztató kiállítást is nyílt, mely a ,,Panyolai emlékek,, címet visel és az ott található ,,kincseket,, állították közszemlére.


Az egyedülálló panyolai kezdeményezés alapjául egy 1965-ben televíziós forgatás adta, ahol rögzítették a most felelevenített hagyományokat. A korabeli felvételeken olyan állatalakoskodó figurák keltek életre, mint a gólya, a medve, a lovas huszár, a cigány asszony, valamint a Szamosmenti fonó hangulata. A Panyolán felelevenített szatmári dramatikus népi játékok nagyszüleink, szüleink téli estéit színesítették, hogy gyorsabban repüljön el a hosszú hideg évszak. Minden tájegységnek meg volt a maga népi kultúrája. Büszkén mondhatjuk, hogy a beregi és szatmári rész gazdag helytörténeti értékeket őriz. Ékes példa erre a fent említett, a vásárosnaményi Beregi Múzeum gyűjteményéből életre hívott időszaki kiállítás is. Muhari Zoltán, Panyola polgármestere és települése hét éve folyamatosan azon dolgoznak, hogy megőrizzék és életben tartsák az örökségül kapott kincseket, s átadják ezeket a szokásokat a következő korosztályoknak is. A látványos felvonulás délután egy órától kezdődött, ahol több tucatnyi maskarába öltözött télűző jókedvétől volt hangos Panyola. Megtekinthető volt a kiállítóház is, ahol megelevenedtek az állatalakoskodó figurák, de volt citeraszó, farsangi fánk, pálinka, tánc, lovasfelvonulás, élő zene, valamint farsangi disznótoros is. Az állatalakoskodó jelmezes felvonulást szatmári dramatikus játékok és portaprogramok is színesítették. Nagy sikert aratott Panyola Szamosparti Nyugdíjas Klubja, aki népi játékokat és a fonó hangulatát elevenítették fel. A látványos, szórakoztató jelenetekkel tarkított műsoruk során a klub tagjai a szüleiktől tanult hagyományokat, valamint Ujváry Zoltán professzor gyűjtéseit vették alapul. Az est programját az Ököritói Fergeteges Táncegyüttes, Rozsály színháza, valamint a Csipkés Együttes műsora színesítette.

A felvonuláson részt vett Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója is. A múzeumigazgatót a nagysikerű rendezvényről, valamint a térség farsangi szokásairól kérdeztük.