Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Regionális hírek, Rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Országos hagyományőrző regionális elődöntőt rendeztek Vásárosnaményban


V. Népek tánca, népek zenéje fesztivál (34)

Vásárosnamény – „Lehet élni zene nélkül. A sivatagon át is vezet út. De mi, akik azon fáradozunk, hogy minden gyerek kezébe kapja a jó zene kulcsát s vele a rossz zene elleni talizmánt, azt akarjuk, ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos kerteken.”

Hagyományőrzés a híd jelen és a múlt között. Hisz ez egy olyan dolog, amit nem lehet csak úgy ellopni. De viszont elhagyhatjuk, elfelejthetjük az állandó változó és rohanó vad világunkban, ahol a pénzhajhászás a legfontosabb, hogyha hagyjuk magunkat a megélhetés hálójába belekergetni s részese lenni egy kitalált fogyasztói társadalomnak. De maradjunk a hagyományoknál. Hagyományőrzőnek lenni nem politikai hovatartozást jelent. Ősi múltunk hőseit és hőstetteit tartjuk melegen ebben a langyos jelenben. „Hagyomány nélkül sem nemzeti lélek, sem civilizáció nem lehetséges.” Hagyomány nélkül nem lehetne művelődés, viszont, hogy fejlődjünk, volt, hogy félre kellett tenni. A hagyomány tulajdonképpen az, ami ránk marad őseinktől, déd- és nagyszüleinktől. Alakít minket, fenntart minket, ez az, amire felépíthetjük a jövőt. Ha igazán meg akarjuk ismerni magunkat, nemzetünket, hazánkat, akkor a hagyományainkat kell megismernünk. A gyermekeknek minta és példa kell. Fontos, hogy a mai generációkban is kialakítsuk a hagyományra való igényt. Persze mindezt csak úgy tehetjük, ha jól megismertük és átadjuk a példákat. Ezért van szükség hon – és népismeret tanítására, népdalismeretre, néptáncra. Ezek az értékek együtt egy egészen más gondolkodásmódra és életmódra nevelhetnek. Büszkék lehetünk, hiszen igazán kevés olyan nemzet van a világon, aki elmondhatja magáról, hogy ilyen gazdag a népdalkincse, ilyen sokszínű a tánckultúrája, mint nekünk. Van mit felfedezni és tanulni, de kitartónak kell lenni.

Látványos és hangulatos produkciókkal lépett a vásárosnaményi Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési központ – Vásárosnamény Művelődési Központ színpadára az V. Népek tánca, népek zenéje fesztivál elődöntős serege. A tavalyi évhez hasonlóan, a 2015-ös évben elődöntőiket régiók szerint rendezték meg a szervezők, hogy a kisebb településeken működő klubok, együttesek is bemutatkozhassanak rendezvényen. Az óvodástól a nyugdíjasig szinte minden korosztály képviseltette magát az elődöntőjén, amelyet szombat délelőtt tartottak a Bereg kapujában. A rendezvény Magyarországon mintegy 6 ezer embert – fellépőket és kísérőiket – megmozgató rendezvénysorozat a határainkon innen és túlról egyaránt. Képzettség és előélet nélkül jelentkezhetett mindenki szabadon, hiszen a versenynek nincsenek vesztesei, már az is eredmény, hogy valaki a színpadon megmutatja értékeit, klubokba rendeződve művészeti értéket hozva létre, elkápráztatva a közönséget és a zsűrit egyaránt ezzel. Az évek óta a Hontravel Kft. szervezésében elindult tehetségkutató sorozat ismét változatos műsorokkal kecsegtetett, ahol az énektől a táncig a legkülönfélébb produkciókat láthatta a közönség. Nem csoda, hiszen a verseny nem titkolt célja az, hogy a sztárkereső műsorok világában, bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a hagyományőrző néptánc és népzenei együtteseknek, népdalénekesnek. A rendezvényt a város polgármestere, Filep Sándor nyitotta meg, melyet Tóth Dezső, a nap állandó konferanciéjának üdvözlőbeszéde követett. A fellépők a megye számos pontjából érkeztek, mint Kisléta, Őr, Nagyhalász, Csenger, Záhony vagy épp a szervezésben is szerves részt képező vásárosnaményi Esze Tamás Nyugdíjas klub is. A hagyományos értékek bemutatását maga előtt célul kitűző rendezvényen képviseltette magát szatmári-, sárközi tánc, de láthattunk kán-kánt, népdalcsokrot, csárdást is. A produkciókat kétfős zsűri értékelte, mégpedig Vadaszán Aurélia és dr. Sápi Mónika személyében. A zsűri feladata, hogy az értékelésnél a csoportok életkora alapján is külön válassza a fellépőket, így az értékelésnél nagy hangsúlyt kapnak a kategóriákon kívül az életkori elkülönülések is. A tét sem volt kicsi, hiszen szegedi középdöntőt és a harkányi döntőt követően a végső nyertes Erdélybe, Prágaba, Lengyelországba vagy éppen Görögországba utazhat majd.

Sápi Istvánné Erzsike

klubvezető

Esze Tamás Nyugdíjas Klub, Vásárosnamény

[slideshow_deploy id=’90219′]

A rendezvényről készült videó felvételek itt megtekinthetők:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük