Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orosz–ukrán háború: Kárpátaljáról üzentek a magyar kormánynak


A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) arra kéri a magyar kormányt, hogy továbbra is segítse Ukrajnát, és „lehetőségei szerint mozdítsa elő a fegyveres konfliktus beszüntetését és a béke megteremtését”.

 Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Az MTI által idézett nyilatkozat rámutat, hogy „a több mint egy hónapja tartó orosz-ukrán háborúnak már eddig is sok ukrán állampolgár, köztük nők és gyerekek estek áldozatul”, számosan pedig kénytelenek voltak elhagyni a szülőföldjüket. Kárpátalja lakosai, köztük a magyarok is a magyar kormányzat támogatásával mindent megtesznek azért, hogy ellássák, befogadják a menekülteket.

Az országgyűlési választás eredménye bizakodásra ad okot abban a tekintetben, hogy „a magyar kormány továbbra is felvállalja majd mind az ukrajnai menekültek gyámolítását, mind az Ukrajnában nehéz körülmények közé került honfitársainknak a megsegítését.”

A KMKSZ a kormány régi szövetségese, de van egy nagyon óvatos mondat a nyilatkozatban, amely egy kicsit kilóg a magyar kormányzati narratívából. Eszerint a kárpátaljai szervezet abban bízik, hogy

„a háború, illetve a védelmi felszerelések szállításának vonatkozásában továbbra is a NATO-döntések, a gazdasági szankciók vonatkozásában pedig az Európai Unió döntéseinek értelmében eljárva továbbra is segíti majd Ukrajnát”.

A KMKSZ örömmel állapítja meg továbbá, hogy „Magyarország kezdettől fogva támogatta Ukrajnának az Európai Unióba történő gyorsított felvételét”.