Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

52 milliárd forintból segítik a lakhatási szegénység elleni küzdelmet Magyarországon


A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Szociális lakások építése, felújítása, lakhatási körülmények javítása” című (RRF – 3.3.1-22) felhívás.

A felhívás célja lakhatási szegénység enyhítése lakhatási beruházásokkal: új építésekkel, a lakások komfortfokozatának javításával, lakások korszerűsítésével és a mobilitást segítő szociális lakásügynökségi rendszer működtetésével.

A lakhatási körülmények alapvetően befolyásolják a család egészséges életmódját, meghatározóak a gyerekek iskolai és a szülők munkaerő-piaci előmenetele szempontjából. A „felzárkózó települések” jellemzői közé tartoznak ugyanakkor a rendezetlen településkép és ingatlanviszonyok, a túlzsúfolt, komfort nélküli lakások, a rossz higiénés viszonyok, a folyóvíz és fürdőszoba hiánya, az életveszélyes, egészségre káros házak és a közműtartozások. Sok esetben jelen vannak a gyermekek és a szakemberek testi épségét veszélyeztető kóbor kutyák, de közegészségügyi problémát okoznak a rossz higiénés viszonyok, a hulladékok felhalmozódása következtében elszaporodott rágcsálók, élősködők jelenléte is. Az anyagi nehézségek mellett általános a pénzgazdálkodási ismeretek hiánya is, amelynek sokszor következménye az uzsorából, közműtartozásból, hitelfelvételből adódó adósságspirál. Ezen problémák komplex kezelése szükséges – olvashatjuk a felhívásban, amely ezzel összhangban a lakhatási szegénység enyhítését célzó új építéseket, a lakások komfortfokozatának javítását, korszerűsítését célozza.

A projekt az RRF, vagyis az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility) támogatásával valósul meg, a keretösszeg 52,396 milliárd forint.

Támogatási kérelmet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány konzorciuma nyújthatott be (az utóbbi vezetésével).

Támogatható tevékenységek (többek között):

– lakásügynökség működtetése,

– lakókörnyezet rendezése,

– tetőkommandó működtetése,

– eszköz és szolgáltatás beszerzés,

– ingatlanvásárlás, építés, felújítás.

Forrás: KAVOSZ.