Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon


A magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán közölte a hírt kedden.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután jelentette be a Facebook-oldalán, hogy háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány.

“A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét. Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. Látjuk a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát.

Ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség. A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve, ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan, ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat” – közölte keddi videójában Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök szerdán fog beszámolni az első döntésekről.