Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Operatív törzs: drámai figyelmeztetést küldött Müller Cecília

Fotó: Pixabay.com

Müller Cecília az Operatív törzs tájékoztatóján kijelentette, hogy a második hullám emelkedő szakaszában vagyunk, az esetszámok további növekedésére lehet számítani, ezért fokozott figyelemmel kell a szabályokat betartani.

Müller Cecília az Operatív törzs tájékoztatóján kijelentette, hogy a második hullám emelkedő szakaszában vagyunk, az esetszámok további növekedésére lehet számitani, ezért fokozott figyelemmel kell a szabályokat betartani.

Müller megemlítette, hogy a WHO elemzése alapján ennek ellenére a középmezőnyben foglalunk helyet.

1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 47 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 31 többségében idős, krónikus beteg, akik esetében szövődménnyel zajlik a fertőzés- jegyezte meg a tisztifőorvos. Igy az elhunytak száma 1173 főre emelkedett, 14 312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő.

Emelkedő tendenciát mutat a kórházban kezeltek száma is, ennek kapcsán Müller elmondta, hogy 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

A legjobb védekezés Müller szerint az, ha nem is kapjuk el a betegséget.

A 31 krónikus elhunyt beteg életkora 40 évestől 94 éves korig terjed. Jellemző a szív-és érrendszeri betegség, daganatos megbetegedés valamint a légzőszervi megbetegedés is. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy a dohányzás kockázatot fokozó tényező, a hatékony védekezés érdekében javasolja ennek elhagyását.

Az országos tisztifőorvos ismételten hangsúlyozta az influenza elleni oltás szükségességét az idősek vagy foglalkoztatás körükben veszélyeztetettek esetében.

Az Operatív Törzs jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 117 osztálynál és 15 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A PCR-alapú teszteket fogadták el egészen idáig- Müller ennek kapcsán közölte, hogy tavasztól sok új lehetőség is megnyílt a diagnosztikában, számos antigén-alapú tesztet fejlesztettek ki, amelyeket az aktuális fertőzöttséget mutatják ki. Ezeket a teszteket a Nébih bevizsgálta, és pozitivitás esetén hatékonynak mutatkozott, igy egy újabb diagnosztikai eszköz van a kezükbe. Ezzel jelentősen lerövidül a teszt eredménye.

Kiss Róbert rendőralezredes elmondta, hogy Ausztria járványügyi szempontból nem teszt különbséget EGT-térségből és harmadik országból való beutazók között.

Magyarország pozitív jellegű besorolást kapott, ami alapján korlátozás nélkül lehet Ausztriába beutazni.

Péntek éjjel Esztergomban állampolgári bejelentésre rendőri intézkedést alkalmazta, miszerint 11 után egy vendéglátó üzletben a személyzeten kívül vendégek tartózkodnak, és alkoholt fogyasztanak. Budapesten 2 hasonló esetben kellett intézkedni. A vendégeket figyelmeztették, az üzletekkel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

Újságírói kérdésre, miszerint az iskolában kell-e a gyerekeknek maszkot viselni, Müller azt válaszolta, hogy jelen szabályozás szerint nem, mivel olyan többlet térhet jelenet a gyerekeknek, amit nem lehet elvárni.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírusból kigyógyult időseket be kell-e oltani influenza ellen, Müller azt mondta, hogy igen, hiszen két különböző betegségről van szó. Három napja tünetmentes személy be lehet oltani, de mindig az orvos dönti el.

Arra kér Müller mindenkit, hogy időpont-egyeztetéssel menjen mindenki oltásért.

Az a cél, hogy aki “oltakozni kíván” ne találkozzon a váróban lévő betegekkel.

Müller az RTL kérdésére reagálva elmondta, hogy nem igaz, hogy lakosságarányosan Magyarország teljesítene a legrosszabbul Európában.

Elhunytak számát tekintve a WHO adatai alapján a 14. helyen vagyunk, ami az európai középmezőnyt jelenti.

Egy szociális intézmény covid-beteg dolgozója Müller elmondása szerint külön van kezelve, mivel sérülékeny csoportokkal dolgozik együtt. Ezért az egészségügyi és szociális dolgozók esetében nem elég a tünetmentesség a munkába való visszatéréshez, 2 negatív PCR-teszt is kell.

Megjegyezte, hogy a PCR pozitivitás és a fertőzőképesség nem azonos.

Halottak napja kapcsán elmondta, hogy ugyanazok az ajánlások lesznek érvényben, mint amik a csoportosulásoknál érvénybe vannak. A távolságtartást meg kell tartani egymás védelme érdekében. Ajánlja továbbá, hogy a temetőlátogatáskor, annak ellenére, hogy szabad téren vannak, húzzanak fel maszkot.

Vigyen mindenki kézfertőtlenítőt, és gyakran használják.

A lélegeztetőgépre kerültek felgyógyulási aránya kapcsán Müller elmondta, hogy 50 százalékos a felépülési arány, ami nemzetközileg is elismertnek számít.