Nyáron több a betörés: itt a rendőrség bűnmegelőzési tanácsai

40 eve varos vasarosnameny

betörő

A rendőrség tippjei segítenek, hogy a lehető leghatékonyabban védekezz a betörés ellen. Nyáron, a szabadságok és utazások évszakában a szokásosnál is jobban előtérbe kerül az otthonok biztonságának kérdése, hisz ideig-óráig őrizetlenül maradhat a ház. A rendőrség mindenki figyelmét felhívja a nyaralás alatt bekövetkező gyakori bűncselekményre, a lakásbetörésre, illetve annak elkerülési lehetőségeire. Az otthon az az intim szféra, ahol mindenki maximális biztonságban szeretne lenni, kellemetlen meglepetések nélkül. A cél az, hogy a jól megérdemelt vakáció végeztével a lakásba visszatérve ne egy feldúlt hely várja a tulajdonost. Egy betörés alkalmával az ott élőket nem pusztán anyagi kár érheti, hanem súlyos pszichés trauma is.Otthona biztonságáért mindenki maga tehet a legtöbbet.

A kellemetlenségek elkerülésének érdekében a rendőrség néhány tanáccsal segíti a nyugodt pihenést. Ahogyan a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, az EUCPN kampánya is fogalmaz: Keep the surprises for your holiday!, azaz Hagyd a meglepetéseket a nyaralására! Fogadd meg az alábbi tippeket! A közösségi média nem utazási napló: nem jó mindenkivel tudatni, hogy mikortól marad felügyelet nélkül a lakás. Nagyon gondold át, hogy kikkel osztod meg az üdülés részleteit. Lakásod belső tereiről sem érdemes posztolni. Ezekről a képekről a bűnelkövető fontos információkat nyerhet.Nézz körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, mely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához.

A ház körül ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. A villanyóra szekrényét zárd be biztonságosan, hogy a behatoló ne tudja előre elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást is kiiktatni.A lakás mechanikai, elektronikai védelméről vagy akár emberi felügyeletről az anyagi lehetőségeknek megfelelően érdemes gondoskodni. Kérj meg egy megbízható szomszédot, családtagot, hogy látogassa otthonodat rendszeresen és látványosan: húzza fel időnként a redőnyt, kapcsoljon villanyt, ürítse a postaládát. Nagy segítség, ha a megbízható személy a szemétszállítási napokon a kukát is kihelyezi a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit, vagy sem. Hosszabb út esetén nem árt, ha a fűnyírást is elvégzi. Fontos, hogy a megbízott tudja a pontos címet, ahol a vakációt töltöd, és egy telefonszámot, ahol baj esetén feltétlenül el tud érni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!